Zelf bomen snoeien: Zo doe je dat

Zelf bomen snoeien: Zo doe je dat

Bomen vormen een prachtige aanvulling op elke tuin, groot of klein. Ze bieden niet alleen schaduw en schoonheid, maar dragen ook bij aan de biodiversiteit en de algehele gezondheid van het milieu. Echter, om ervoor te zorgen dat bomen gezond blijven, stevig staan tijdens stormen en mooi groeien, is regelmatig snoeien essentieel. Dit artikel bied je alle informatie die je nodig hebt om bomen op de juiste manier te snoeien, van het bepalen van het beste moment tot de juiste technieken.

Het belang van snoeien

Snoeien is niet zomaar een taak; het is een essentieel onderdeel van boomverzorging. Dit heeft verschillende redenen. Door zieke, zwakke of dode takken te verwijderen, stimuleer je namelijk niet alleen bloei en vruchtvorming, maar zorg je er ook voor dat de boom gezond blijft en in vorm. Dit verlengt de levensduur van de boom en zorgt ervoor dat deze een aanwinst blijft voor je tuin en de biodiversiteit ervan.

Hoe vaak moet je snoeien?

De frequentie van snoeien hangt af van het type boom. Hoewel de meeste bomen baat hebben bij een jaarlijkse snoeibeurt, vereisen sommige soorten twee keer per jaar aandacht. Het is cruciaal om rekening te houden met het specifieke snoeiseizoen van uw boom om schade te voorkomen. Doe hier dus van tevoren goed onderzoek naar of vraag een professional om advies.

Het beste moment om te snoeien

Je wilt aan de slag, maar wat is het beste moment om te gaan snoeien? De winterperiode is vaak ideaal omdat bomen dan in rust zijn en het blad is gevallen, waardoor de structuur van de boom goed zichtbaar is. Echter, het is belangrijk om vorst en extreme weersomstandigheden te vermijden, aangezien deze de wondherstel van de boom kunnen belemmeren.

Specifieke snoeiperioden:

  • Fruitbomen: Winter/Voorjaar
  • Hagen: Voorjaar
  • ABC-bomen: Eind zomer
  • Hagen en steenvruchtbomen: Najaar

Soorten technieken

Dunne takken snoeien

Focus op takken die de vorm van de boom verstoren of die in dichtbegroeide gebieden zitten. Zorg ervoor dat je dode of zieke takken verwijdert, en knip takken altijd ongeveer 10 cm vanaf de stam af. 

Dikke takken snoeien

Voor dikke takken is een zaag of kettingzaag nodig. Maak een inkeping aan de onderkant van de tak om afbreken te voorkomen, en zaag de stomp dicht bij de stam af. Let op, denk hierbij om te allen tijde om je eigen veiligheid.

Het snoeien van hagen

Bij het snoeien van hagen is het belangrijk om niet te veel weg te snoeien, aangezien de binnenkant van de heg vaak kaal is door een gebrek aan zonlicht. Gebruik altijd een speciale heggenschaar voor dit werk.

Gereedschap

Bij het snoeien van bomen kun je gebruikmaken van verschillende soorten gereedschap. Er bestaan kleine snoeischaren voor dunne takjes maar ook speciale snoeischaren voor takken dikker dan 1,5 cm. Dikke takken kun je met een scherpe handzaag zagen.

Professionele boomverzorging

Liever hulp bij tuinonderhoud? Het uitbesteden van snoeiwerkzaamheden aan professionals biedt meerdere voordelen. Ten eerste, deskundigen beschikken over de juiste kennis en tools om de klus efficiënt en veilig uit te voeren. Dit vermindert het risico op schade aan de boom of uzelf. Bovendien kunnen professionals advies geven over het optimale snoeischema en -technieken voor specifieke bomen, wat leidt tot een gezondere groei en bloei. 

Ten slotte bespaart het inschakelen van een expert tijd en moeite, zodat je kunt genieten van een prachtige tuin zonder de last van het zware werk.