Top toevoeging aan je tuin: een sedumdak!

Top toevoeging aan je tuin: een sedumdak!

Als liefhebber van tuinieren en alles wat met de tuin te maken heeft, kan het je waarschijnlijk niet groen genoeg zijn. Helaas is de ruimte in je tuin niet oneindig, waardoor iedereen tuinman of tuinvrouw op een gegeven moment aanloopt tegen een klein probleempje: ruimtegebrek. Wil jij ook meer groen in je tuin, maar heb je eigenlijk geen plek meer over? Overweeg dan eens om een sedumdak, ook wel een groendak genoemd, aan te leggen! Deze laag van plantjes leg je namelijk niet ín de tuin, maar er boven, op een bestaand stuk dak. 

Rest van de tuin profiteert mee

Sedumdaken hebben niet alleen een mooie uitstraling, maar zijn ook goed voor de rest van de tuin. De sedumplanten kunnen veel regenwater vasthouden, waardoor er minder afstroomt naar het riool en je tuin tijdens zware regen dus niet snel onder water komt te staan. 

Maar ook andere planten en bloemen in je tuin profiteren mee! Een groendak trekt nuttige insecten zoals bijen en vlinders aan. Die kunnen vervolgens ook weer andere begroeing in jouw tuin bestuiven. Zeker in combinatie met een moestuin kan een sedumdak dus veel bijdragen. 

Een sedumdak aanleggen

Een sedumdak aanleggen is een leuke klus. Het is simpel en vaak binnen één dag klaar! Je kan kiezen uit verschillende soorten groendaken, zoals sedum cassettes of sedummatten. De wijze van aanleg verschilt een beetje tussen deze soorten. Zo zijn cassettes in haar geheel op het dak te plaatsen door middel van een kliksysteem. Sedummatten daarentegen vereisen verschillende soorten onderlagen. Sedumdakspecialisten kunnen je goed uitleggen hoe dit moet of je helpen met een instructievideo. Wil je ook met de rest van je tuin aan de slag? Lees dan hier de beste tips om je tuin een complete make-over te geven!

Wat voor onderhoud heeft een sedumdak nodig?

Als tuinliefhebber breng je vast heel wat uren door in de tuin. Toch kan onderhoud op het dak uitvoeren een lastige klus zijn, vanwege de hoogte. Gelukkig is twee keer per jaar onderhoud uitvoeren genoeg. Het is nodig om het sedumdak in de lente en in de herfst voeding te geven. Daarnaast is het belangrijk af en toe even te controleren of er geen sedum groeit in de grindstrook en de afvoeren nog steeds vrij zijn. Dit onderhoud kan je mooi combineren met het winter- of zomerklaar maken van de rest van de tuin. Wil je dus iets extra’s toevoegen aan je tuin? Ga dan voor een groendak!

Redactie Tuinblogger