Maak van je tuin een groene oase zonder onderhoud

Maak van je tuin een groene oase zonder onderhoud

Een tuin vol groen is de perfecte plek voor ontspanning en frisse lucht en verhoogt de waarde van je woning. Veel mensen dromen van een mooie, onderhoudsarme tuin die het hele jaar door leeft. Het realiseren van zo’n tuin is gemakkelijker dan je denkt. In plaats van traditioneel groen kun je kiezen voor alternatieven zoals kunstgras en kunstplanten die er het hele jaar door goed uitzien zonder dat ze veel verzorging nodig hebben. Maak slimme keuzes in de materialen die je gebruikt voor je tuin. 

Groen geeft leven

Groen in de tuin werkt ontspannend en verkoelend. Planten zetten CO2 om in zuurstof waardoor de luchtkwaliteit in en rondom het huis verbetert. Een groene omgeving kan ook stress verminderen, wat bijdraagt aan een betere geestelijke gezondheid. Daarnaast bevordert een groene tuin de biodiversiteit. Het trekt bijvoorbeeld  verschillende soorten vogels, insecten en andere dieren aan. Om dit te bereiken, hoef je niet perse natuurlijk groen te planten dat veel onderhoud vereist. Er zijn onderhoudsvriendelijke opties die je tuin het hele jaar door groen en levendig houden.

Natuurlijk groen kost tijd

Natuurlijke planten in je tuin zorgen voor een authentieke groene uitstraling maar vergen veel tijd en aandacht. Regelmatig snoeien, onkruid wieden en water geven zijn slechts een paar van de vele taken die komen kijken bij het onderhouden van natuurlijk groen. Bovendien zijn veel planten seizoensgebonden, wat betekent dat je tuin in de winter kaal en aantrekkelijk kan zijn. 

Kunstgras biedt uitkomst

Voor diegenen die minder tijd willen besteden aan tuinonderhoud is kunstgras de oplossing. Het beste kunstgras is makkelijk te installeren en vereist minimale verzorging. Geen water geven, geen maaien en geen zorgen over modderige plekken tijdens regenachtige dagen. Kunstgras ziet er tegenwoordig zeer realistisch uit en voelt aangenaam aan. Het installeren van kunstgras kan in één dag gedaan worden en het is direct gebruiksklaar. 

Kunstplanten, net echt

Naast kunstgras kunnen ook kunstplanten een onderhoudsvrije aanvulling zijn op je tuin. Ze vereisen geen water, geen licht en geen voeding. Moderne kunstplanten zijn vaak zo realistisch dat ze niet van echt te onderscheiden zijn. Met kunstplanten kun je een groene omgeving creëren die niet van echt te onderscheiden is zonder enige moeite.

Weg met onkruid

Een belangrijk onderdeel van een onderhoudsarme tuin is de ondergrond. Een goede keuze is het gebruik van worteldoek of een speciale onkruidwerende mat onder het kunstgras. Dit zorgt ervoor dat onkruid geen kans krijgt om door het gras heen te groeien. Het resultaat is een nette tuin zonder het gebruik van chemische onkruidverdelgers die schadelijk kunnen zijn voor het milieu.