De weg naar een afvalvrije stad: Nijmegen als voorbeeld

De weg naar een afvalvrije stad: Nijmegen als voorbeeld

Nijmegen is de oudste stad van Nederland. De stad heeft haar zinnen gezet op een ambitieuze doelstelling: een volledig afvalvrije stad worden. In 2018 ontving Nijmegen nog de titel European Green Capital. Laten we kijken hoe de route van Nijmegen naar een afvalvrije stad eruitziet! 

Strategische initiatieven

De weg naar zero waste begint met een heldere strategie. Zero waste draait om het stoppenvan verspilling door verantwoord te produceren, consumeren, hergebruiken en recyclen zonder schadelijke uitstoot naar land, water of lucht.

Zo heeft Nijmegen het verkeer in de binnenstad autovrij gemaakt en zijn er fietssnelwegen aangelegd om duurzaam transport te stimuleren. De stad verving haar kolencentrale door een zonnepark met 9.000 zonnepanelen, goed voor de energievoorziening van bijna 400 huishoudens. 

Lokale bedrijven en initiatieven

In Nijmegen dragen lokale bedrijven actief bij aan de zero-waste doelstellingen. Het Duurzame Warenhuis biedt een breed scala aan producten die een afvalarme levensstijl ondersteunen. Van herbruikbare bekers tot biologisch afbreekbare schoonmaakproducten, deze winkel zet zich volledig in voor duurzaamheid.

Een ander voorbeeld is 512 Nijmegen, een modeboetiek die verspilling minimaliseert door beperkte voorraden aan te houden en tweedehands planten te hergebruiken. Het verminderen van afval in de mode-industrie is een grote uitdaging, maar eigenaresse Jetti Wakker laat zien dat het mogelijk is door bewust in te kopen en te verkopen​.

Daarnaast zijn er diverse kringloopcentra en reparatiecafés in de stad. Deze plaatsen bieden inwoners de mogelijkheid om kapotte spullen te repareren in plaats van ze weg te gooien.

Gemeenschapsinitiatieven en educatie

Een belangrijk aspect van Nijmegen’s succes is de actieve deelname van haar bewoners. Buurtcomposteren en gemeenschappelijke tuinen zijn populaire initiatieven die afval verminderen en de gemeenschap dichter bij elkaar brengen. 

Educatieve programma’s en workshops spelen een cruciale rol in het vergroten van het bewustzijn over afvalvermindering en duurzaamheid. Bewoners in Nijmegen huren een container bij grote verbouwingen om zo zelf verantwoordelijkheid te nemen voor het afval dat hierbij vrijkomt. 

Radboud Universiteit draagt ook bij door duurzaamheid bovenaan de agenda te plaatsen in alle relevante studierichtingen. Deze educatieve focus zorgt ervoor dat nieuwe generaties zich bewust zijn van en betrokken zijn bij milieukwesties​.

Lokale bedrijven en bewoners hebben al indrukwekkende resultaten geboekt op het gebied van afvalvermindering. De Nieuwe Winkel, een vegetarisch restaurant in Nijmegen, haalt zijn ingrediënten uit een nabijgelegen voedselbos. Dit unieke samenwerkingsmodel vermindert voedselverspilling en bevordert duurzame landbouw.

Toekomstplannen voor de oudste stad van Nederland

Hoewel Nijmegen al veel bereikt heeft, zijn ze nog niet volledig circulair. De stad heeft ambitieuze doelen gesteld, zoals het verder verminderen van afvalproductie en het verbeteren van recyclingsystemen. Maar Nijmegen toont nu al aan dat een afvalvrije stad mogelijk is door een combinatie van strategisch beleid, lokale initiatieven en actieve deelname van bewoners.

Redactie Tuinblogger