Met deze bomen maak je jouw tuin vogelvriendelijk

Met deze bomen maak je jouw tuin vogelvriendelijk

Houd jij er ook zo van om te luisteren naar het gezang van vogels terwijl je in de tuin zit? Of vind je het gewoon leuk om te kijken hoe ze heen en weer vliegen door je tuin? Dan is het slim om je tuin zo vogelvriendelijk mogelijk te maken. Hoe je dat doet? Bijvoorbeeld door het planten van de juiste bomen. Vogels zoals zanglijsters, merels, boomkruipers en mezen zoeken veilige plekken om te rusten en voedsel te vinden. Door het plaatsen van hun favoriete bomen komen ze vanzelf naar je tuin toe. In dit artikel lees je met welke bomen je jouw tuin vogelvriendelijk maakt.

De voordelen van vogels in je tuin

Vogels brengen niet alleen leven en vrolijkheid naar je tuin, maar dragen ook bij aan het ecologisch evenwicht. Ze helpen bij het bestrijden van insecten zoals wormen, rupsen, vliegen en muggen, waardoor de gezondheid van andere planten in je tuin verbetert. Met vogelvriendelijke bomen ondersteun je dus de biodiversiteit en help je het ecosysteem in stand te houden.

Welke bomen zijn geschikt voor vogels?

Er zijn veel verschillende bomen die geschikt zijn voor vogels. Een aantal goede voorbeelden zijn:

 • Krentenboom (Amelanchier Lamarckii)Krentenbomen bloeien prachtig in het voorjaar en trekken daarmee insecten aan, die op hun beurt weer vogels aantrekken. Zij houden enorm van de bessen die later in het seizoen aan een krentenboom verschijnen.
 • Tibetaanse Sierkers (Prunus Serrula) – Sierkersen zijn bij vogels geliefd vanwege de bessen die in de herfst rijpen. Door de glanzende, schilferende schors ziet deze boom er ook erg mooi uit.
 • Himalayaberk (Betula Utilis) – Deze boom produceert ’s winters zaden waar verschillende vogelsoorten op afkomen. De prachtige goudgele herfstkleuren van de Himalayaberk is een extra pluspunt.

Fruitbomen voor vogels

Vogels houden ook erg van fruitbomen. Niet alleen vanwege de insecten die op de bloesems afkomen, maar ook door de vruchten die blijven hangen nadat de oogst voorbij is. Enkele geschikte fruitbomen zijn:

 • Kersenbomen – Deze bomen zijn favoriet bij onder andere zanglijsters en spreeuwen. De witte bloesems in het voorjaar en de zoete kersen in de zomer trekken veel vogels aan.
 • Appelbomen – Niet alleen mensen houden van appels; dit geldt ook voor vogels. De insecten die op de bloesems afkomen en de vruchten die aan de bomen blijven hangen, zijn een voedselbron voor vele vogelsoorten.
 • Pruimen- en abrikozenbomen – Deze bomen zijn geliefd bij vogels vanwege de sappige vruchten die ze produceren. Er zijn veel verschillende vogelsoorten die op deze bomen afkomen.

Tips voor een vogelvriendelijke tuin

Het planten van de juiste bomen is een mooi begin, maar je kunt nog meer doen om je tuin aantrekkelijk te maken voor vogels:

 1. Laat fruit liggen – Als je in het najaar wat fruit laat liggen, zullen de vogels je dankbaar zijn;
 2. Laat uitgebloeide bloesem staan – Dit zorgt voor een voedselvoorraad in de winter;
 3. Laat rozenbottels hangen – Deze zijn een feestmaal voor vogels;
 4. Kies voor bessen – Blauwzwarte of rode bessen zijn meer in trek dan gele of witte bessen.
 5. Plant gemengde hagen – Deze bieden perfecte schuilplaatsen en nestmogelijkheden voor vogels.

Door deze tips te volgen en door de juiste bomen te planten, maak je van je tuin een paradijs voor vogels. Zo kun je optimaal genieten van het leven dat vogels brengen in jouw tuin.

Redactie Tuinblogger