Welke soorten zonneschermen zijn er en wat past er het beste bij mijn huis?

Welke soorten zonneschermen zijn er en wat past er het beste bij mijn huis?

Dit is een belangrijke vraag voor huiseigenaren die op zoek zijn naar de beste manier om hun huis te beschermen tegen de zon en tegelijkertijd hun buitenruimte te verfraaien. Er zijn verschillende soorten zonneschermen beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. In deze blog bespreken we de verschillende soorten zonneschermen en geven we tips om te bepalen welk type het beste bij jouw huis past.

Verschillende soorten zonneschermen

1. Knikarmschermen

Kenmerken

Knikarmschermen zijn een populaire keuze vanwege hun veelzijdigheid en gebruiksgemak. Ze bestaan uit een doek dat horizontaal uitrolt met behulp van armen die naar buiten knikken, waardoor een grote schaduwrijke ruimte ontstaat.

Voordelen

 • Ruimtebesparend: Ze bieden schaduw zonder ondersteunende palen, wat ideaal is voor terrassen en balkons.
 • Eenvoudig in gebruik: De meeste modellen zijn voorzien van een elektrische bediening.
 • Stijlvol: Verkrijgbaar in verschillende kleuren en stoffen, passend bij de stijl van je huis.

2. Uitvalschermen

Kenmerken

Uitvalschermen zijn eenvoudiger van ontwerp en worden schuin naar beneden getrokken. Ze zijn ideaal voor ramen die geen doorgang nodig hebben, zoals keuken- of slaapkamerraam.

Voordelen

 • Effectief tegen zonlicht: Bieden uitstekende bescherming tegen zonlicht.
 • Stabiel en robuust: Bestand tegen wind en weer.
 • Kostenefficiënt: Over het algemeen goedkoper dan knikarmschermen.

3. Markiezen

Kenmerken

Markiezen zijn klassieke zonneschermen met een ronde, gesloten vorm. Ze worden vaak gebruikt bij traditionele en historische gebouwen vanwege hun charmante uitstraling.

Voordelen

 • Decoratief: Voegt een elegant en nostalgisch tintje toe aan je huis.
 • Uitstekende bescherming: Beschermt tegen zonlicht van alle kanten.
 • Duurzaam: Gemaakt van stevige materialen die bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden.

4. Serrezonwering

Kenmerken

Serrezonwering is speciaal ontworpen voor serres en veranda’s. Ze worden aan de buitenkant van het dak of de zijkanten van de serre gemonteerd en bieden bescherming tegen de zon.

Voordelen

 • Beschermt tegen oververhitting: Houdt serres koel en comfortabel.
 • Op maat gemaakt: Speciaal ontworpen voor de afmetingen van je serre.
 • Duurzaam en weerbestendig: Bestand tegen zon, regen en wind.

5. Screens

Kenmerken

Screens zijn verticaal uitrollende zonneschermen die voor het raam worden gemonteerd. Ze zijn ideaal voor moderne woningen en kantoorgebouwen.

Voordelen

 • Strak en modern: Past goed bij een moderne architectuur.
 • Effectieve warmteregeling: Houd de warmte buiten terwijl het zicht naar buiten behouden blijft.
 • Veelzijdig: Kan binnen of buiten worden gemonteerd.

Hoe kies je het beste zonnescherm voor je huis?

Overweeg de locatie

De locatie waar je het zonnescherm wilt installeren speelt een grote rol bij de keuze. Voor terrassen en balkons zijn knikarmschermen een uitstekende keuze, terwijl uitvalschermen geschikt zijn voor ramen zonder doorgang.

Stijl en design

Het uiterlijk van het zonnescherm moet passen bij de stijl van je huis. Voor een traditionele uitstraling zijn markiezen ideaal, terwijl screens beter passen bij een modern huis.

Functionele behoeften

Denk na over wat je van het zonnescherm verwacht. Heb je vooral bescherming tegen de zon nodig, of wil je ook privacy? Knikarmschermen bieden veel schaduw, terwijl screens zicht naar buiten mogelijk maken.

Budget

Bepaal je budget voordat je een keuze maakt. Uitvalschermen zijn vaak goedkoper, terwijl knikarmschermen en serrezonwering meestal duurder zijn vanwege hun uitgebreide functionaliteit.

Onderhoud en duurzaamheid

Materialen

Kies voor duurzame materialen die bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Hoogwaardige stoffen en stevige constructies verlengen de levensduur van je zonnescherm.

Onderhoud

Regelmatig onderhoud, zoals het schoonmaken van het doek en het controleren van de mechanische onderdelen, helpt om je zonnescherm in goede staat te houden.

Er zijn verschillende soorten zonneschermen beschikbaar, elk met hun eigen unieke kenmerken en voordelen. Door rekening te houden met de locatie, stijl, functionele behoeften en budget, kun je het zonnescherm kiezen dat het beste bij jouw huis past. Met de juiste keuze geniet je van een comfortabele, schaduwrijke buitenruimte die perfect aansluit bij jouw levensstijl en woning.

Redactie Tuinblogger