4 voordelen van houtsnippers in de tuin

Houtsnippers worden steeds vaker gebruikt in tuinen als een natuurlijke en duurzame bodembedekker. Allereerst ziet het er erg mooi uit. Maar daarnaast heeft het ook veel voordelen voor de tuin en planten. In dit artikel bespreken we de voordelen van het gebruik van houtsnippers in de tuin. 

Bodemverbetering

Houtsnippers zijn allereerst leuk en decoratief in de tuin. Maar daarnaast dragen ze bij aan de verbetering van de bodem. De houtsnippers die op de grond liggen, zullen namelijk langzaam afbreken en organisch materiaal toevoegen aan de bodem. Dit helpt bij het verbeteren van de bodemstructuur en het maakt de bodem ook vruchtbaarder. De bodem wordt gevoed en de groei van planten wordt gestimuleerd. Ook zorgen de houtsnippers ervoor dat water beter vastgehouden wordt in de bodem. Het voorkomt dat water te snel verdampt en daardoor blijft het vocht in de grond zitten. Dit is vooral belangrijk tijdens droge periodes. Dit zorgt er namelijk voor dat de planten niet uitdrogen en gezond door blijven groeien. 

Ongedierte- en onkruidbestrijding

Een ander voordeel van het gebruik van houtsnippers in de tuin is dat ze kunnen helpen bij het bestrijden van ongewenste onkruiden en ongedierte. Houtsnippers vormen een laag op de bodem die voorkomt dat onkruidzaden kiemen en zich verspreiden. Hierdoor zal je minder vaak onkruid hoeven wieden. En blijft de tuin er netjes uitzien. Daarnaast zorgen houtsnippers ervoor dat er minder ongedierte is, zoals slakken en naaktslakken. Deze dieren houden niet van de ruwe textuur van houtsnippers en zullen dus minder snel in je tuin gaan zitten. De kans dat ongedierte schade aanbrengt aan je planten wordt hierdoor ook kleiner. Zo blijven je planten langer gezond en mooi. 

Temperatuurregulatie

Houtsnippers hebben ook een isolerende werking op de bodem. Hierdoor helpen ze bij het reguleren van de temperatuur in de tuin. Tijdens warme zomerdagen zorgen houtsnippers ervoor dat de grond koeler blijft. Hierdoor worden de wortels van planten beschermd tegen oververhitting. Dit is vooral belangrijk voor planten die gevoelig zijn voor hoge temperaturen en die kunnen lijden onder de hitte. In de winter werken houtsnippers als isolatielaag die de grond beschermt tegen vorst en bevriezing. Dit zorgt ervoor dat de wortels van planten niet beschadigd raken door koude temperaturen en dat planten beter bestand zijn tegen winterse omstandigheden.

Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid

Een van de grootste voordelen van het gebruik van houtsnippers in de tuin is de duurzaamheid en milieuvriendelijkheid ervan. Houtsnippers zijn een natuurlijk materiaal dat gemaakt is van restproducten uit de houtindustrie. Zo geef je deze restmaterialen een tweede leven en zorg je ervoor dat ze niet op de vuilstort belanden. Op de website van Bustotaal staan nog meer goede artikelen en tips over wat je het beste kunt gebruiken in de tuin. Ook vind je hier allerlei handige producten en kun je hier houtsnippers bestellen. 

Redactie Tuinblogger