Hoe onderhoud je je tuin als tuinieren niet je hobby is?

Hoe onderhoud je je tuin als tuinieren niet je hobby is?

Een huis met een tuin is waar veel mensen van dromen. Maar als je dan eindelijk dat leuke huis met die royale tuin vindt, dan moet je de tuin inrichten en daarna ook onderhouden. Niet iedereen is daar even handig in en niet iedereen vindt tuinieren een fijne manier om te ontspannen en zijn vrije tijd door te brengen. En de tuin helemaal vol leggen met tegels of stenen heeft ook een heleboel nadelen, zoals problemen bij hevige regenval en geen schaduw als de zon genadeloos schijnt in de zomer.

Een tuin met weinig onderhoud

Je kunt kiezen voor een tuin met weinig onderhoud. Dat hangt namelijk samen met de soort beplanting waar je voor kiest. Sommige struiken en planten groeien langzaam en hoef je dus niet om de paar maanden te snoeien. Als je geen gazon aanlegt is gras maaien ook niet nodig. Wil je wel een gazon maar geen gras maaien dan kun je kiezen voor een kunstgrasmat. Die zien er op zich prima uit, al zal elke hovenier ervan blijven gruwelen. Wil je graag bloeiende planten, dan kun je bollen in de grond stoppen in de herfst en als die zijn uitgebloeid eenjarige plantjes kopen voor je tuin. Vaste planten die bloemen geven vragen vaak net wat meer onderhoud omdat je de uitgebloeide bloemen moet verwijderen om de plant goed in conditie te houden.

Het onderhoud uitbesteden

Je kunt niet alleen het aanleggen van je tuin aan een hovenier overlaten. Je kunt ook een tuinonderhoud abonnement nemen. De hovenier komt dan één of enkele keren per jaar langs om de tuin te onderhouden. Hoe vaak er onderhoud nodig is, hangt af van hoe de tuin is ingericht. Meestal komt een hovenier twee tot vier keer per jaar om planten en struiken te snoeien. Je kunt zo’n abonnement natuurlijk ook overwegen als je tuinieren wel leuk vindt maar als je door omstandigheden niet of niet meer in de tuin kunt werken. Veel ouderen doen dit als ze graag in hun huis met tuin willen blijven wonen en ook willen blijven genieten van hun mooie tuin.

De tuin afschermen

Naast dat je een tuin moet aanleggen of laten aanleggen, zeker als je een nieuwbouwwoning betrekt, moet er soms ook nog een tuinafscheiding komen. Je wilt immers niet dat buren en passanten zo je tuin in kunnen kijken en, erger nog, lopen. Je kunt Balk en Baartman een mooie tuinafscheiding laten plaatsen die je de nodige privacy geeft. Als je in een rijtjeshuis woont dan is het handig om dit met je buren te bespreken. Door samen een schutting te plaatsen kun je besparen op de kosten en ook het onderhoud samen doen. Een schutting in een achtertuin mag maximaal 200 cm hoog zijn volgens de regels die de meeste gemeenten hanteren. Voor een voortuin geldt een maximale hoogte van 100 centimeter.