Een vlonder in de tuin? Dat kan toch alleen als je tuin aan het water grenst? Nee hoor! Je kunt een vlonder namelijk ook over bestrating zoals stenen of tegels heen plaatsen. Zo kun je je buitenruimte een geheel andere uitstraling geven, en een moderne, onderhoudsvriendelijke en sfeervolle ruimte creëren. Zonder ingrijpende werkzaamheden om de oude bestrating te verwijderen. Het is dan ook niet gek dat een vlonder in tuinen en op dakterrassen en balkons sterk in opkomst is. Wil jij ook een vlonder? Hieronder lees je hoe je jouw vlonderproject succesvol aanpakt en waar je rekening mee moet houden.
Raad vragen aan een specialist: welk type vlonderplanken zal ik kiezen?
Voor een duurzaam en mooi resultaat is een goede voorbereiding en uitvoering essentieel. We vragen een medewerker van Huis- en Tuinspecialist HomingXL om raad.
Allereerst de vraag welk soort vlonderplanken er zijn en welke aangeraden worden. “Dat hangt af van je voorkeuren en onderhoudsbehoeften. Houten planken, zoals hardhout of geïmpregneerd hout, hebben een warme, natuurlijke uitstraling. Ze vereisen wel regelmatig onderhoud, zoals oliën of beitsen. Zo voorkom je vergrijzing en slijtage en houd je ze in goede staat. Een andere optie is composiet. Dit materiaal, een mix van houtvezels en kunststof, is duurzamer en onderhoudsarm maar ook vaak iets prijziger. Composiet heeft vaak een moderne look. Voor bestrating is composiet vaak een slimme keuze, omdat het minder gevoelig is voor vocht en vervorming.”
Leestip: heb je een kleine tuin? Ook dan kan een vlonder over bestrating leggen je buitenruimte een sfeervolle uitstraling geven.
Een stabiele ondergrond creëren
De tuinspecialist geeft verder aan dat je een vlonder niet direct op de bestrating moet leggen. “Het is belangrijk om een stabiele constructie als ondergrond te creëren. Zelfs op een bestaande bestrating is een stabiele basis essentieel om verzakking en kromtrekken te voorkomen. Begin met het egaliseren van de bestrating en zorg voor een stevige onderconstructie. Gebruik bijvoorbeeld onderbalken van hout of composiet. Deze plaats je op rubberen tegeldragers of granulaatdragers. Die zorgen voor stabiliteit en voorkomen contact met water, wat de levensduur verlengt.”
Afbeeldingen kunnen meer zeggen dan duizend woorden, daarom ook nog deze how to video over het plaatsen van een vlonder over bestrating.
Een goede afwatering en ventilatie
Tot slot geeft de tuinspecialist ook aan dat je ervoor moet zorgen dat je vlonder niet gaat rotten of schimmelen. “Een goede afwatering is onmisbaar om ophoping van water en beschadiging van je vlonder te voorkomen. Zorg dat het geheel licht afloopt, een halve centimeter per meter. Zo kan regenwater gemakkelijk wegstromen en voorkom je waterophoping onder je vlonder. Daarnaast zorgt voldoende ruimte onder de planken voor ventilatie, wat schimmel en houtrot tegengaat. Een anti-worteldoek onder de constructie voorkomt onkruid en houdt de vlonder netjes. Zorg ook voor een kleine afstand (drie centimeter) rondom de vlonder, bijvoorbeeld bij muren of schuttingen. Zo kan het materiaal ‘werken’ zonder schade.”
Leestip: In een eerder verschenen artikel vind je nog meer tips tegen onkruid.
Aan de slag!
Het plaatsen van een vlonder over bestaande bestrating is een slimme manier om je buitenruimte een totaal andere look te geven. Voor een mooi eindresultaat is een goede voorbereiding belangrijk. Onder meer het gebruik van een stevige onderconstructie, aandacht voor afwatering en de juiste keuze van vlonderplanken spelen een belangrijke rol. Met bovenstaande adviezen kun je direct aan de slag. Voor de materialen kun je terecht bij HomingXL. Kom je er toch niet uit, of heb je tijdens de aanleg nog vragen? Kom dan ook gerust langs, ze helpen je graag verder met tips of extra materialen.
Veel succes met je vlonder!