De dagen worden weer langer, de temperaturen worden hoger en de bloemetjes beginnen langzaam te bloeien, wat maar een ding kan betekenen: het voorjaar is begonnen. Naast de hele winter veel binnen gezeten te hebben, is het daarom de hoogste tijd om weer een kijkje te nemen in de tuin. Deze heeft tevens ook een periode van weinig licht en hevige kou moeten doorstaan.
Vandaar dat de voorjaarsschoonmaak kan beginnen. Nu het wat warmer aan het worden is, verlaagt dat de drempel om weer de tuingereedschappen uit de schuur te halen en alles weer spic en span te maken. Om uiteindelijk in de zomer optimaal te kunnen genieten van jouw tuin moet je toch echt even aan de bak. In dit artikel lees je hoe jij je tuin weer lenteklaar kunt maken.
Weg met de resten!
Na een periode van kou, mist en wind kan het zomaar zijn dat er van alles op je terras en gazon beland is. Zo kunnen mossen en algen gegroeid zijn op tegels die weinig licht krijgen of kunnen er plantresten en bladeren op je grasmat terecht gekomen zijn. Vandaar dat het belangrijk is om deze ongewenste verschijnselen meteen aan te pakken, zodat het geen obstakel vormt voor andere tuinwerkzaamheden. Maak de tegels schoon en hark je gazon, dan zul je zien dat het een wereld van verschil maakt.
Snoeien, wieden en maaien
Wanneer de losse resten van de tuin verwijderd zijn, is het tijd om ook maar eens te kijken naar het groen wat in de tuin staat. Je zult merken dat er in de afgelopen tijd redelijk wat ongewenste plantjes en onkruid bijgekomen is. De scheppen, tuinscharen en grasmaaiers kunnen dus uit de scheur gehaald worden, want er is werk aan de winkel.
Onkruid kan het best handmatig eruit getrokken worden, terwijl het snoeien van planten een wat zorgvuldigere aanpak vereist. Het advies rondom snoeien varieert per plantsoort dus is het raadzaam om hiervoor het internet te raadplegen.
Het gazon bemesten
Nu niet alleen de losse resten, maar ook het overtollige groen weggehaald is, kunnen tot slot de planten wel wat extra ondersteuning gebruiken. Bemest daarom je gazon met nieuwe aarde. Planten halen hun voedingsstoffen uit de bodem, maar je tuin heeft tijdens de winter niet optimaal de bodem kunnen benutten en kan wel weer wat voeding gebruiken. Naast het bestaande gras te ondersteunen, kun je er ook voor kiezen om nieuw gras bij te zaaien, zodat het uiteindelijk een voller geheel wordt.
Al met al heeft je tuin flink wat moeten doorstaan gedurende de koude winterperiode. Vandaar dat enig onderhoud noodzakelijk is. Door al het afval en andere plantenresten te verwijderen, gun je je tuin de ruimte die het verdient. En door regelmatig te maaien, bemesten en bijzaaien van gras zorg je ervoor dat jouw tuin helemaal klaar is voor de lente.