Gebroken hartje

Valentijn: Mijn gebroken hart(je) in de tuin …

Valentijnsdag… sorry, ik doe er niet aan. Net zo min als aan halloween, colorruns of andere nieuwe fratsen waar ik met de beste wil van de wereld de toegevoegde waarde niet zo van in zie. Ik zal wel teveel tot de ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg‘- groep behoren. Je mag het ook ‘saai‘ noemen, het zij zo 🙂

Afijn, dit gezegd hebbende vandaag op deze winkeliersdag hier dus geen artikel over rode rozen of lelijke bossen bloemen met een pluche beer erbij maar wel een tuinblog over mijn gebroken hart…… een roze met witte dan wel te verstaan.

De prachtige Dicentra spectabilis oftewel het ‘gebroken hartje‘ / het ‘tranend hartje‘.

Unieke bloem

Het zijn echt heel bijzondere bloemen. De vorm en de kleuren, zo zie je dat bij geen enkele andere plant. Het gebroken hartje dat ik heb is wit met rozerood van kleur. Ze zijn straks in april volop in de tuincentra (en ook wel online) in bloei te vinden. Meestal dus roze,maar ze zijn er ook helemaal wit zoals op de foto hieronder.

Kijk naar de bloem en je snapt waaraan deze plant zijn naam te danken heeft. Ik vind het wel een beetje een lastige plant. Of nee, dat zeg ik niet goed: ik heb deze plant al meerdere malen in mijn tuin gezet maar kennelijk gewoon nooit op de juiste plek gezet.

Vocht en wat schaduw

De plant is winterhard en staat het liefst in wat vochtige grond op een halfbeschaduwde en vooral ook beschutte plek. Het is namelijk een teer plantje en de (holle)stengels breken makkelijk af. Vooral het vocht is in de groei- en bloeiperiode belangrijk. En daar ging het bij mij mis: de plek was prima qua schaduw maar veel en veel te droog. Een succesvol tapijt van deze bodembedekker is het in mijn tuin dus helaas nooit geworden. Maar los in een pot, zoals ik ze daarom de laatste jaren zet, is het genieten van de bloemetjes er niet minder om.

Het gebroken hartje bloeit in het vroege voorjaar en is jammer genoeg wel snel weer uitgebloeid. Maar zoals met alle dingen die fantastisch bloeien (denk ook maar eens aan een Magnolia): het duurt kort, maar is wel fantastisch en zou je alleen daarom toch moeten overwegen. Zeker als je bijvoorbeeld een wat noordelijk gelegen tuin met veel vocht en merendeels schaduw hebt!

Planten en combineren

Heb jij in je tuin op een plek de ideale omstandigheden om gebroken hartje in je tuin te zetten en wil je er echt een mooie bodembedekker van maken? Zet er dan meerdere op zo’n 45cm van elkaar in de grond. Doe dan voor dat je plant nog wel wat compost door de grond. Zo geef je de plant een goede start.

Het gebroken hartje is goed te combineren met andere voorjaarsplanten. Zoals met het vergeet-mij-nietje, met tulpen of zoals op deze foto mooi met de fris groene varens. Meer inspiratie om met het gebroken hartje te combineren vind je op pinterest.

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger