sierui- allium-paars

Sieruien: mijn ‘Purple rain’

Deze week klonk er  weer eens een lekker stukje muziek van Prince door het huis. We kwamen er achter dat het alweer ruim een jaar geleden is dat hij overleed, onze paarse popster. Ook in mijn eigen tuin is paars een van de dominante kleuren en de eerste paarse gast staat al weer een paar weken te bloeien. Ja, de paarse sierui (Allium Purple Sensation) straalt in volle glorie. Prachtige luchtige bolletjes, die pedant op hun statige stelen door de groene onderlaag steken.

sierui-persecaria

Bollen voor een paarse regen

De Sierui (AlliumGiganteum) is een bolgewas dat je tussen september en november plant op zo’n 7 cm onderlinge afstand. Ze bloeien vanaf mei tot juli (afhankelijk van de soort) en ze zijn er in het wit én het paars. Kaarsrecht staan de ronde paarse bollen op hun steel en ze kunnen wel 100 cm hoog worden. En heb je er zoals ik veel van, dan kun je als die paarse bollen toch niet anders omschrijven dan een ‘paarse regen‘ in je tuin.

Ze staan graag op een zonnig plekje, al kunnen ze het ook op een plek met half schaduw het nog best goed doen. Plant er veel bij elkaar in groepjes dat is het mooist. Het worden er elk jaar meer dus het is een dankbare bol om in je tuin te zetten. Het enige minpunt is dat het blad zo snel geel en lelijk wordt. Mijn tip is daarom om ze tussen andere hoge bodembedekkende planten te zetten zodat je dat lelijke blad minder ziet. Bij mij staan ze bijvoorbeeld tussen de zachtroze hoge Duizendknoop (Persicaria bistorta). Een hele mooie combinatie vind ik dat. Alle verdorde bladeren die daar dan nog bovenuit steken van de sierui, knip ik weg.

Ook na de bloei mooi!

Als de bollen eenmaal staan, heb je er weinig werk meer aan. Je kan ze eventueel bijmesten zodra je ze ziet groeien voor een nóg betere groei. Maar heel eerlijk ik doe dat eigenlijk nooit in die border, alles groeit daar al zo hard 🙂 . Het leuke van deze sierui is trouwens wel dat na de bloei de bloemen op hun kaarsrechte stelen ook nog steeds schitterend zijn. Ik knip elk jaar weer de mooiste en grootste uit de tuin en zet deze dan (zonder water) gedroogd  in een vaas in huis. En zo heb je er nog weken langer plezier van!

Paarse groet,

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Esther

Op www.tuinblogger.nl combineert Esther haar liefde voor tuinieren, schrijven én fotograferen.