Zo wordt je zomerterras weer een lust voor het oog

De meeste tuiniers zijn van nature mensen die graag lekker bezig zijn. Beetje rommelen, even maaien, iets snoeien hier en wat zaaien daar. Echte stilzitters zijn we over het algemeen niet, er is altijd wat te doen in een tuin. Maar in goed gezelschap genieten van de zonnestralen doen we als tuinliefhebbers natuurlijk wel. Ik doe dat bij voorkeur op een gezellig en schoon terras. Dus met de eerste zonnige dagen nu achter de kiezen hoog tijd om het zomerterras weer helemaal klaar te maken voor de komende weken. Zodat je er niet alleen weer lekker zit, maar het er ook weer spic en span én gezellig uitziet!

Ik had toch grijze tegels?

Mijn eerste stap op weg naar zomerterras-gezelligheid: de groene tegels weer grijs maken. In plaats van groen.  Daarvoor gebruik ik geen dure hoge drukspuit noch een speciaal anti-aanslag middel. Mijn tip: haal bij de supermarkt een 5 literfles schoonmaakazijn van nog geen €2,00. Verdun dit met water (ongeveer 50/50) en verdeel het op een droge dag over je terras. Na een paar dagen zie je al verschil. Zo makkelijk en goedkoop kan het zijn.

We gebruiken deze azijn ook onverdund in een spuitfles om hardnekkiger onkruid aan de randen van de bestrating weg te krijgen. Het verkleurt binnen een paar dagen en je veegt het dan zo weg. Pas trouwens wel op met de andere planten en gladde betonvloeren. Ik zette vorig jaar een nog natte fles weg en de afdruk zie ik nu nog in het beton staan. Het is scherp spul zullen we maar zeggen.

We gebruiken deze azijn ook onverdund in een spuitfles om hardnekkiger onkruid aan de randen van de bestrating weg te krijgen. Het verkleurt binnen een paar dagen en je veegt het dan zo weg. Pas trouwens wel op met de andere planten en gladde betonvloeren. Ik zette vorig jaar een nog natte fles weg en de afdruk zie ik nu nog in het beton staan. Het is scherp spul zullen we maar zeggen.

Kussens weer in de loungeset

Voor het echte zomerterras haal je natuurlijk weer je tuinmeubels van stal. Zoals een fijne loungeset. Wat is dat een fijne uitvinding; zo’n grote bank en ruime stoelen met van die heerlijke superdikke kussens. Zat je vroeger op saaie witte plastic stoelen, met zo’n loungeset wordt het relaxen 2.0! Ze zijn er in alle soorten en maten en kunnen gewoon de hele zomer buiten staan. De kussens haal je natuurlijk beter wel naar binnen. Wij leggen ze in een speciale tuinbox. Ik geef toe, niet heel mooi zo’n plastic box, maar wel super praktisch tegen regen en je hebt ze snel bij de hand. In de winter gaan de kussens trouwens wel altijd naar zolder. Verderop in de tuin verschillende setjes voor de gezelligheid.

Gezellig met bloemen in potten en vazen

De tweede stap is bloemen op tafel en in potten en bakken rondom je zomerterras. Voor in de vaas pluk ik her en der wat bloemen en wat takken uit de tuin en zet ze samen in een leuke vaas (of vaasjes) op de terrastafel. Afhankelijk van wat er in bloei staat. Van je pioenrozen in het voorjaar, naar geraniums in de zomer tot je eigen chrysanten in de herfst! Ook ‘onkruid’ in bloei kan mooi zijn. Wat dacht je van dit fluitekruid in een vaas. Prachtig toch?

Extra tuinbank voor extra genieten

En als de ruimte hebt, is het wel zo leuk om een extra plek met een makkelijke extra tuinbank te hebben. Als het even kan wat mij betreft in de schaduw of naast je moestuin. Om in plaats van alleen maar te werken ook daar met een lekkere kop koffie of thee van te genieten.


Ik zeg: benen omhoog en genieten maar van die zomerzon! Relaxte groet,

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger
Deze blog bevat gespondorde elementen
Photos by Tuinblogger & Unsplash