sierui-persecaria

Sieruien voor een mooi paars accent in je tuin

In mijn tuin is paars een van de dominante kleuren . De eerste paarse gasten die in de tuin zich laten zien zijn, de paarse sieruien (Allium Purple Sensation). Ze stralen in volle glorie. Prachtige luchtige bolletjes, die stevig op hun statige stelen door de groene onderlaag steken.

Bollen voor een paarse regen

Sieruien (Allium Giganteum) zijn bollen die je tussen september en november plant op zo’n 7 cm onderlinge afstand. Elk jaar komen ze terug. Ze bloeien vanaf mei tot juli (afhankelijk van de soort) en ze zijn er in het wit én het paars. Kaarsrecht staan de ronde paarse bollen op hun steel en ze kunnen wel 100 cm hoog worden. En heb je er zoals ik veel van, dan kun je als die paarse bollen toch niet anders omschrijven dan een ‘paarse regen‘ in je tuin. Je eigen ‘Purple Rain’ !

Zonaanbidders

Ze staan graag op een zonnig plekje, al kunnen ze het ook op een plek met half schaduw het nog best goed doen. Plant er veel bij elkaar in groepjes dat is het mooist. Het worden er elk jaar meer dus het is een dankbare bol om in je tuin te zetten. Het enige minpunt is dat het blad zo snel geel en lelijk wordt. Mijn tip is daarom om ze tussen andere hoge bodembedekkende planten te zetten zodat je dat lelijke blad minder ziet. Bij mij staan deze prachtige uien tussen de zachtroze hoge Duizendknoop (Persicaria bistorta). Een hele mooie combinatie vind ik dat. Alle verdorde bladeren die daar dan nog bovenuit steken van de sieruien, knip ik weg.

sierui-persecaria

Ook na de bloei mooi!

Als de bollen eenmaal staan, heb je er weinig werk meer aan. Je kan ze eventueel bijmesten zodra je ze ziet groeien voor een nóg betere groei. Maar heel eerlijk ik doe dat eigenlijk nooit in die border, alles groeit daar al zo hard 🙂 . Het leuke van deze sieruien is dat na de bloei de bloemen op hun kaarsrechte stelen ook nog steeds schitterend zijn. Ik knip elk jaar weer de mooiste en grootste uit de tuin en zet deze dan (zonder water) gedroogd  in een vaas in huis. En zo heb je er nog weken langer plezier van!

uitgebloeide sierui

Paarse groet,

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger