amaryllis-bol-tuinblogger

Amaryllisbol overhouden

Zo houd je je amaryllisbol over!

Een amaryllisbol kan wel 75 jaar meegaan las ik ergens. Mooi, maar ook wel weer jammer, want het is nou juist zo leuk om elkaar elk jaar bij wijze van traditie met kerst weer een nieuwe amaryllis te geven. Maar goed, het een hoeft het ander natuurlijk niet uit te sluiten en aangezien het weggooien van planten niet zo in mijn aard ligt, leg ik je in deze tuinblog graag uit hoe je de amaryllisbol kan overhouden.

 • Als de laatste bloem is uitgebloeid, knip je de steel 2 cm boven de bol af.
 • Het blad groeit dan nog even door.
 • Zet de amaryllis vervolgens na de vorst buiten (in zijn pot) op een schaduwrijk plekje.
 • Blijf water geven.
 • Haal de amaryllis begin van de herfst naar binnen.
 • Het blad dat dan geel wordt, trek je eraf.
 • Stop met water geven en zet de bol op een koele, donkere plek.
 • Na 2 maanden (dus in de loop van november) haal je de Amaryllis weer tevoorschijn.
 • Haal de bol uit de grond.
 • Verwijder ingedroogd materiaal en eventueel gegroeide kleine ‘bij-bolletjes’.
 • Vervolgens plant je de grote bol zoals in mijn amaryllisblog beschreven weer in nieuwe potgrond.
 • Et voila!

Wat te doen met oude Amaryllisbol?

Als je een oude Amaryllisbol hebt die niet langer bloeit, kun je ervoor kiezen om hem weg te gooien of te bewaren voor de volgende groeicyclus. Als je ervoor kiest om hem te bewaren, knip dan de stengel af en bewaar de bol op een koele, droge plaats. Je kunt de bol in de herfst weer planten om hem terug in bloei te krijgen.

Hoe hou je Amaryllisbol over?

Om een Amaryllisbol over te houden, is het belangrijk om de bol na de bloei te blijven verzorgen. Knip de stengel af en blijf de bol water geven. Zodra de bladeren geel worden, kun je stoppen met water geven en de bol op een koele, droge plaats bewaren. In de herfst kun je de bol weer planten om hem terug in bloei te krijgen.

Hoe Amaryllis overwinteren?

Om een Amaryllis te overwinteren, moet je de bol na de bloei blijven verzorgen en hem op een koele, droge plaats bewaren. Stop met water geven zodra de bladeren geel worden en bewaar de bol op een temperatuur tussen de 10 en 15 graden Celsius. In de herfst kun je de bol weer planten in verse potgrond en hem op een warme, lichte plaats zetten om hem terug in bloei te krijgen.

Duurzame groene groet,

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

1 Comment

Comments are closed.