vaas-takken-katjeswilg

Katjeswilg: zilveren dotjes in een vaas

Toen ik eens langs een kwekerij liep, zag ik op de oprit een stapel met allerlei gesnoeide takken liggen. In het felle licht van de middagzon schenen de zilveren knoppen van de katjeswilg mij tegemoet. Wat een buitenkans! Ik mocht wat takken meenemen en vervolgens sierde een volle vaas met prachtige wilgenkatjes mijn woonkamer.

Wilgen in soorten en maten

Er zijn veel soorten wilgen: knotwilgen, treurwilgen, kronkelwilgen en wilgen op stam. Alle wilgen groeien graag het liefst op vochtige grond. En eenmaal aan de gang, zijn ze onverwoestbaar en moet je van goede huize komen om ze weer weg te krijgen. Over het knotten van wilgen schreef ik eerder al een tuinblog.

Hollandser wordt het niet

Knotwilgen maken het Hollandse Landschap compleet. Wat is er nu mooier dan een scheef gegroeide boom die in zijn eentje aan de rand van de sloot staat? (wat mij betreft mooier dan een paar strak geknipte leilinden, maar dit terzijde 🙂 ) . Zoals op deze prachtige foto die ooit maakte in het kleine stukje groen dat naast Utrecht (Oud-Zuilen ) ligt op een mistige septembermorgen. Hollandser en mooier dan dit wordt het niet.

Katjeswilg en knotwilg in polder
Foto tuinblogger ©

Katjeswilgen

De wilgen die bloeien met katjes zijn toch wel het mooist van alle wilgen als het gaat om de bloei. Ze verschijnen vroeg in het voorjaar en als je de bolletjes aanraakt, snap je waar de naam vandaag komt. Superzacht voelt het, het lijkt wel de zachte vacht van een klein katje.

Ook van de katjeswilg, bestaan verschillende soorten”: van de kronkelige Waterwilg Salix ‘Curly Locks’ tot de Salix gracilistyla ‘Melanostachys’  met met heel donker paarse, bijna zwarte katjes. Welke soort katjeswilg ik vond langs de weg, weet ik niet. Maar de katjes zijn echt megagroot! Wel 1 cm en mooi vol, rond en zilver van kleur.

Katjeswilg stekken

Behalve de in bloei staande takken die ik meenam voor in de vaas, heb ik ook wat dikkere takken in de grond gezet (een tak van ca. 50 cm 2/3 onder de grond, 1/3 erboven) om te stekken. Wilgen groeien makkelijk en inderdaad ook de katjeswilg. Inmiddels heb ik een aantal mooie struiken gekweekt en meerdere mensen hier al blij mee kunnen maken. Zelf hield ik een ‘struik’ en die staat nu in de pot te wachten op zijn nieuwe plek.

Alle wilgen groeien graag op vochtige grond. Heb je een wilgje op stam met wilgenkatjes ? Knip dan na de bloei alle oude takken helemaal terug. Al snel groeien er nieuwe takken die volgend voorjaar opnieuw bloeien!

Katjeswilg

Een echte katjeswilg is eigenlijk meer een wilgenstruik dan een wilgenboom en wordt dan ook niet geknot, maar vaak elk jaar tot op de grond afgehakt waardoor er jaarlijks een nieuwe massa aan lange buigzame wilgentenen groeien. Deze zijn dan ook ideaal voor het vlechten van manden, schuttingen of andere dingen. Wat dacht je van deze das die ik ooit in een natuurpark in Wales zag? Bijzonder toch?

Hoe groot wordt een Katjeswilg?

Een Katjeswilg (Salix caprea) kan groeien tot een hoogte van 6-8 meter en kan een kroonbreedte van 4-6 meter hebben.

Welke wilg heeft katjes?

Er zijn verschillende soorten wilgen die bekend staan om hun katjes, maar de meest voorkomende is de Katjeswilg (Salix caprea). Andere wilgen die katjes produceren zijn onder meer de Kraakwilg (Salix fragilis), de Schietwilg (Salix alba) en de Grauwe wilg (Salix cinerea).

Welke boom geeft katjes?

De wilg is de boom die bekend staat om het geven van katjes. Er zijn verschillende soorten wilgen die bekend staan om hun katjes, zoals de Katjeswilg, de Kraakwilg, de Schietwilg en de Grauwe wilg.

Hoe Katjeswilg snoeien?

De Katjeswilg kan het beste worden gesnoeid in de late winter of vroege lente voordat de bladeren verschijnen. Snoei de takken terug tot ongeveer 30-60 cm van de hoofdtak om de groei van nieuwe takken en een dichtere groei te stimuleren. Als de boom erg groot is geworden, kan deze tot op de grond worden teruggesnoeid. Zorg ervoor dat je scherpe snoeischaren gebruikt om een ​​gladde snede te maken en beschadiging van de boom te voorkomen.

Deze en nog meer geweldige ideeën over wat mensen zoal met wilgentakken doen vind je op pinterest.

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger