Papaver: de zomer is er!

Het ‘geslacht’ papaver bestaat uit zowel eenjarige als vaste planten. Een tuinblog over papavers. De zomer is er!

Papaver somniferum – 3x mooi!

Deze eenjarige plant heeft bloemen van wel 10 cm die op stevige grijsgroene stelen staan. In allerlei zachte kleuren en vormen kun je ze aantreffen. Je krijgt ze makkelijk in je tuin. Zaai héél dun in het voorjaar op de plek waar je wilt. Verplanten heeft door de penwortel namelijk geen zin. Toch te veel plantjes die opkomen? Dun dan uit zodat degene die overblijven ruimte genoeg hebben om te groeien. Je kan trouwens ook in het begin van het najaar zaaien. Dan kiemen de zaden voor de winter. De kleine plantjes zijn winterhard en bloeien dan al in het voorjaar. De plant is vóór, tijdens én na de bloei schitterend. Je hebt er dus 3x plezier van!

Papaver somniferum noemen ze ook wel ‘Slaapbol’ (Somnus is Latijn voor slaap). Er worden verschillende producten van gemaakt die pijn stillen en slaapverwekkend zijn. Opium bijvoorbeeld. Het klimaat en de bodem bij ons zorgt er voor dat de werkzame stof gering is en je mag de plant dus gewoon legaal in je tuin zetten. Let wel op met kinderen en dieren als je deze plant in je tuin zet. Niet alleen het sap, maar alle delen van de plant zijn giftig, met uitzondering van de zaden.

Op de vaas

Deze schitterende bloemen op de vaas zetten heeft geen zin. De bloemen vallen snel uit. Wacht daarom tot de mooie zaaddozen gevormd zijn en zet deze dan in de vaas (zonder water!) en je geniet nog weken van de gedroogde bollen. Of als je er veel hebt zoals ik nu, hang ze direct te drogen in de schuur en gebruik ze later.

Bijzonder wit exemplaar

En soms…. dan doet de natuur ineens wat raars. Tussen alle paarse papavers stond één spierwitte en die was nog helemaal verkreukeld ook. Hij leek wel van papier!!! De zaden ga ik oogsten en benieuwd wat er dan volgend jaar uitkomt!

Papaver rhoeas – Klaprozen, ook papavers

Hij klapt dicht met slecht weer, wat je noemt een ‘klap’-roos dus. De kleine rode klaprozen zie je vaak langs wegbermen en randen van akkers. Een klaproos produceert enorm veel zaad en deze komen massaal op als de grond (liefst zanderig of beetje klei-achtig) omgespit is. Denk dus niet dat als je een zakje zaadjes boven je grasveld uitstrooit dat je in de zomer een rood bloemenveld hebt. Een stuk kale of omgespitte grond werkt het best.

Denk groot

En zie hier: in mijn moestuin zaaide ik niet een metertje in, maar wel 20m2. En op de vers gefreesde grond werkt dat dus top! Wat een mooie entree van mijn tuin.

Herdenkingsbloem

En precies daarom bloeiden tijdens de Eerste Wereldoorlog massaal rode klaprozen op het door bombardementen getroffen landschap. De Canadese dokter McCrae, die zijn vriend verloor, raakte geïnspireerd hierdoor en schreef het gedicht ‘In Flanders Fields’. Daarom dragen de Britten dus altijd een rode ‘poppy’ wanneer ze de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog herdenken.

Zet deze klaprozen in dus groepen in een border en op een zonnige plek, uit de wind. De bladeren en stengels van de vaste klaproos zijn ruw behaard en voelen stekelig aan. Haal tijdens de bloei steeds de bloemen eruit en als na de bloei de plant lelijk wordt, haal je al het vieze blad gewoon weg. Zorg wel dat je er planten naast zet die de dan ontstane lege plekken wat kunnen aanvullen. Lavendel of phlox bijvoorbeeld.

Papaver Oriëntale – Oosterse klaproos

Papaver-orientalis-rood-vaste-plant-tuin-tuinieren

De oosterse klaproos (ook wel eens ‘Reuzenklaproos’ genoemd) is de vaste meerjarige plant die elk jaar groter wordt en steeds meer bloemen geeft. Ze zijn er in veel kleuren en maten. Mijn buren hebben één megaborder staan met de rode variant. Ze hebben ze gecombineerd met paarse lavendel planten. Schitterend!

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger