knotwilgen-sloot

Zes keer minder tuinwerk en meer genieten

De meeste mensen worden van een beetje buiten werken in de tuin een stuk gelukkiger. Tuinieren als anti-stressmiddel en genieten in je eigen tuin. Goed voor je lijf én voor je hoofd. Niet voor niets dat juist in deze tijden van corona mensen meer en meer op zoek gaan naar huizen met tuinen. Maar je wilt natuurlijk ook weer niet dat een tuin zoveel werk oplevert dat het eerder een last dan een lust voor je is. Daarom 6 tips voor minder tuinwerk. Om na het werk zittend onder je parasol meer van je tuin, het groen en je gezelschap te kunnen genieten.

Tip 1: Minder gras

Veel mensen denken dat een grasmat lekker weinig werk is. Nou, vergeet het maar. Het tegenovergestelde is het geval. Om een gazon mooi strak en groen te houden, moet je veel doen. Heel veel. En dat gaat verder dan 35 keer per jaar maaien. Mesten, kalken, verticuteren, nog eens mesten, kantjes maaien of steken (dat maakt je grasmat pas echt strak), onkruid eruit steken, sproeien, ontmossen en ga zo maar door.

Als er iets onnatuurlijks is in onze tuinen, zijn het eigenlijk wel de groene grasmatten. Ooit ergens in de natuur spontaan (zonder beesten die grazen) een groene grasmat zien ontstaan? Nee, want die bestaan dus niet! Je krijgt zo’n mat dus ook niet kado. Mijn tip daarom is – als je een wat grotere tuin hebt – om alleen het grasdeel direct naast je huis zo mooi en strak mogelijk te houden en om verderop in je tuin eens een stuk gras te laten staan. Dat is niet alleen praktisch maar, zeker ook als je er wilde bloemen in zaait, ook nog eens een enorm mooi gezicht. Je maait het dan dus maar 1 of 2x per jaar.  Minder tuinwerk, en de bijen maak je er extra blij mee!

Tip 2: Ga voor onderhoudsarme meubelen

Hoewel houten tuinmeubels een mooie sfeer brengen in je tuin, kosten ze wel meer onderhoud. Als je ze buiten laat staan, lijken ze elk jaar wel groener te worden! Het kost je dan elke lente weer veel tijd om ze schoon te krijgen. Kies daarom tuinmeubelen die er wel natuurlijk uitzien, maar die niet veel onderhoud vragen.

Tip 3: Kies planten die hier van nature al voorkomen

Planten die hier eigenlijk niet horen, zorgen voor veel extra werk. Heel logisch dus om vooral voor die bomen, struiken en planten te gaan die hier van nature thuis horen. Die redden zich vanzelf wel. Kies dus bijvoorbeeld in plaats van een (dure) olijfboom die niet goed tegen de vorst kan, een mooie wilg. Die hoort hier en doet het altijd. En je hebt ook nog eens elk jaar mooie takken om wat leuks mee te doen. En dat ’takkenwerk’ valt dan weer onder het leuke tuinwerk 🙂

Tip 4: Tuinier niet té netjes  

Het té netjes willen doen. Heb ik zelf ook last van hoor. Het streven naar het perfecte plaatje. Maar juist als je de natuur soms wat meer zijn gang laat gaan, krijgen planten ook de de kans om de bodem te bedekken en zo onkruid te onderdrukken. Teveel schoffelen tussen je planten zorgt er alleen maar voor dat er weer nieuwe (onkruid)zaden naar de oppervlakte worden gebracht die op die lege plekken dan weer gaan groeien. Dus wil het niet te netjes, grijp minder in en trek vaker het onkruid eruit in plaats van het om te schoffelen. Laat de natuur meer zijn eigen gang gaan. Scheelt je weer tuinwerk.

Tip 5: Zet planten op de juiste plek

Klinkt logisch toch? Maar toch zal je verbaast zijn hoeveel mensen zomaar planten kopen omdat ze ze nu eenmaal mooi vinden. Planten die het vervolgens in hun eigen tuin niet of nauwelijks doen. Zet een mooie groene varen uit het tuincentrum bijvoorbeeld lekker in de zon en je weet zeker dat je over een jaar wéér naar het tuincentrum moet. En je zet aan de andere kant natuurlijk ook geen pioenroos in de schaduw, dan kun je je bloemen ook wel vergeten. Afijn, de juist plant op de juiste plek bespaart je tijd en extra geld.

Tuinieren gaat niet om het creëren van het perfecte ‘Pinterest-tuinplaatje’ of om je tuin net zo te krijgen als die van de buurvrouw. Het gaat om het bezig zijn én het genieten van al het moois om je heen. 

Tip 6: Mulch je borders

En is je tuin nog relatief nieuw en is er tussen de planten in de borders toch veel grond nog zichtbaar? Zorg dan voor een dikke mulchlaag. Dit is voor de onkruidzaden alsof er een laag aarde bovenop ligt. Ze zullen minder snel ontkiemen. En minder onkruid = minder tuinwerk. Een mulchlaag kan bijvoorbeeld bestaan uit een laag cacaodoppen, zaagsel, boomschors of kleine takjes (eventueel versnipperd in een versnipperaar) of het bladafval uit je tuin. Zolang er maar geen onkruid tussen zit. En ook gemaaid gras kan een prima laag zijn. Dat ziet er weliswaar niet zo heel mooi uit als het verteert, maar is bijvoorbeeld dan wel heel geschikt om onder een struik te gooien die wat verderop in je tuin staat.  

versnipperaar-tuin-tuinblog

Zo blijft er al met al meer tijd om vanaf je terras te genieten. Met uitzicht op al je groen, wat goed gezelschap en een drankje erbij. Top! Meer heeft een mens niet nodig.

Relaxze!  

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Deze tuinblog bevat gesponsorde elementen.
Fotocredits : Tuinblogger, van der Garde Tuinmeubelen