Courgette zoet-zuur, heerlijk! Ik weet dit is een tuinblog en geen foodblog 🙂 Maar voor deze ene keer wil ik graag een uitzondering hierop maken. Want de courgette-oogst stroomt inmiddels weer binnen en de complimenten die ik elk jaar krijg als ik mijn potjes ‘Courgette-zoet-zuur’ uitdeel, zijn zo groot dat ik het recept graag met jullie deel.
Maar eerlijk is eerlijk. Dit oude recept is afkomstig van mijn schoonmoeder. Dus alle credits zijn voor u Oma. Bij deze!
Wat heb je nodig?
- Courgettes (ca. 20 cm. lang)
- 2 uien
- 60 gr. zout
- 1/2 liter azijn
- 400 gr. suiker
- 2 theelepels mosterdzaad
- 1/2 theelepel mosterdpoeder
- 1 theelepel koenjit (mag, hoeft niet persé)
Werkwijze
- Snij de courgettes in dunne schijfjes en vul daarmee 2x een litermaat (eventueel schijfjes halveren). Alle overige maten zijn op deze hoeveelheid afgestemd.
- Snij de uien in heel dunnen plakjes en doe ze bij de courgettes.
- Bestrooi dit alles flink met zout en laat dit 2 uur zo staan.
- Laat alles dan goed uitlekken in een vergiet, spoel het nog een keer af met water en het laat opnieuw uitlekken.
- Breng de overige ingrediënten (zonder het zout dus, dat was voor de 1e fase) samen aan de kook en laat het op een lage stand 3 minuten doorkoken.
- Voeg daarna de courgettes met de uien toe, neem de pan van het vuur en laat het zo twee uur staan.
- Breng alles samen dan weer aan de kook en laat het 5 minuten doorkoken.
- Doe het daarna in potten en giet het vocht erover
- Potten helemaal volmaken en met deksel afsluiten. In de koelkast bewaren.
De courgette zoet-zuur smaakt het lekkerst bij Chinese en Indische gerechten vinden wij!
Smakelijke groet,