top10-niet-planten

Top 10 die ik niet meer zou planten

Na vele jaren tuinieren en vooral veel leren door te doen, weet ik inmiddels wel wat ik in een nieuwe tuin niet meer zou aanplanten! Dus hoewel tuinblogs meestal gaan over waarom je een bepaalde plant of bloem juist wel in je tuin moet zetten. In deze blog juist een top 10 van planten en bloemen die ík in ieder geval niet meer opnieuw in mijn tuin zou planten en waarom niet. Van woekeraars en prikplanten tot ‘high-maintenance’ types.

Mijn ‘niet-meer-planten’ top 10

1 Meidoorn – akelige stekels

meidoorn-haag

Meidoorn aangeplant als haag is echt fantastisch voor vogels, en hij is mooi strak te snoeien. Maar niet voor niets werd voor de uitvinding van het prikkeldraad deze struik gebruikt als afscheiding rondom weilanden. Want geen koe die er door heen kwam. De doornen van deze plant behoren wat mij betreft echt tot de meest vervelende die ik ken: groot, hard en scherp. Drie keer per jaar snoei ik deze haag (de groeikracht is namelijk enorm!) en bij het opruimen van het snoeisel doe je het beste twee paar handschoenen over elkaar aan en mag je geen takje vergeten op te ruimen..…in zo’n doorn stappen is namelijk echt een nogal pijnlijke ervaring. En voetballen kunnen er ook niet echt tegen 🙂 …. Meidoorn: superleuk als solitaire boom, maar mijn tip: niet als haag aanplanten! Mooi alternatief als je toch een landelijke haag wilt is de veldesdoorn!

2 Frambozen – woekeraar

frambozen

Wat is er nu lekkerder dan frambozen in of bij je toetje? Maar vaak zijn ze best duur in de winkel. Het leek me daarom zo leuk om deze als buitenrand om de moestuin aan te planten. Maar oei ….. dat had ik beter niet kunnen doen. Het is namelijk een enorme woekeraar. Ik vind uitlopers door mijn hele moestuin heen, in al mijn groente en bloembedden. En een beetje oppervlakkig het weghalen heeft geen zin, het zit soms op wel 30 cm diepte. Dat wordt dus rigoreus spitten volgend jaar. Frambozen – koop ze maar liever in de winkel. Of plant aardbeien, die zijn een stuk makkelijker in toom te houden!

3 Persicaria – prachtig maar ook zo’n woekeraar

persicaria

Of je nu de rode, de witte, de hoge of de lage soorten hebt……ook deze vaste planten gaan graag aan de wandel. Ik heb ze aan de rand van een border en ze komen dwars door mijn gras heen. Dus even goed over nadenken voor je deze aanplant en waar.

Ze kunnen wel goed tegen hitte en droogte is mijn ervaring. Dus in die zin voor de toekomst met een warmer klimaat dan weer wel goede planten.4 Cornus Alba – slordige groeier

cornus-alba-witte-kornoelje

Cornus alba (witte kornoelja) is een mooie struik die wel 3 m hoog kan worden met groen blad, dat in de herfst rood verkleurt. De takken die daarna overblijven zijn schitterend fel rood van kleur. Dat was precies de reden waarom ik er een heleboel aanplantte in mijn tuin. Maar……… ze groeien nogal rommelig en vooral heel erg breed uit. Takken liggen als slappe armen op de grond, het was mij een doorn in het oog. Dus heb ik ze er grotendeels weer allemaal uitgehaald (ja…zo blijf je bezig 🙂 ) En die rode takken haal ik in de winter dan wel los bij de bloemist.

5 Leilindes – Veel onderhoud

leilinden

Vroeger stonden deze bomen alleen functioneel als zonnescherm voor mooie oude boerderijen. Op het zuiden dus. De afgelopen 15 jaar duiken deze bomen echter overal en nergens vaak zonder duidelijke functie op. En dan meestal met – niet zo orginieel – witte hortensia’s eronder. Ik heb ze ook staan hoor, maar zou ze nooit opnieuw weer aanplanten. Elk seizoen moet je ze helemaal kaal snoeien. En dat is leuk als tot ze een jaar of 5 zijn. Maar hoe ouder ze worden, hoe meer groen erop zit en hoe groter je tuinklus dus weer is. Dus wil je een onderhoudsvriendelijke tuin? Kies dan niet voor leilinden.

6 Buxus – beestjes

buxus

Buxusmot. Wat meer zal ik ervan zeggen? Eruit met die bollen. Want even los van die mot, het kost zoveel werk om ze in vorm te houden en laten we wel wezen, dat ziet er allerminst natuurlijk uit. Mooi voor een Engels landhuis, maar is hier toch ander gezicht. Ook die zal ik dus niet meer aanplanten. De Berry Bux die ik laatst kreeg is een mooi alternatief. Deze snoei je niet en geeft nog blauwe bessen ook !

7 Phlox Paniculata – woekeraar eerste klas

Een schitterende rijkbloeiende vaste plant. Ik had een grote hoge witte. Maar deze komt er bij mij ook niet meer in. Een woekeraar eerst klas. Maar er zijn zeker wel varianten die minder of niet woekeren. Even goed navragen dus of opzoeken welke soort je wel of niet moet hebben. En dus niet zo maar wat in de winkelwagentje zetten dus :).8 Ah moestuintjes – wie verzorgt ze weer?

ah-moestuin

Leuke actie bijna elk jaar weer. Bedoeld voor de kinderen. Zodat ze weten waar hun eten vandaan komt en hoe dingen groeien en bloeien. Heel zinvol dus. Maar nu even de praktijk… Verder dan het in de grond stoppen van de zaadjes en het eenmalig water geven, komen de meeste kinderen niet. En wie doen dan hun best het jonge groen in leven te houden? Juist. De ouders. En daar hebben wij geen zin meer in! Het leukste vonden ze hier trouwens altijd nog hoe die schijfjes aarde het water zo leuk opzuigen. Die mini moestuintjes laten we dus voortaan fijn bij de kassa van de AH aan onze neus voorbij gaan.

9 Eikenbladhortensia’s – slappe jongens

eikenbladhortensia

De bladeren zijn evenals de bloemen prachtig van deze aparte hortensia. Alleen in mijn tuin zijn het altijd ielige planten gebleven. Vast door verkeerde plek of verkeerde grond. Het bleven dunne lange en kale stelen die niet te vergelijken zijn met de mooie volle struiken die mijn boerenhortensia’s bijvoorbeeld vormen. Een no-go dus en een mooie negende plaats.

10 Munt – thee voor de hele buurt

munttea

Deze hoort niet helemaal in dit rijtje, want munt wil je altijd vers bij de hand hebben! Niets is namelijk lekkerder dan een eigen kop muntthee maken. Maar……. zet deze frisse vriend dan wel in een pot. Altijd in een pot, nooit in de volle grond! Binnen no-time kan de hele wijk anders munt uit eigen tuin plukken. Bij wijze van spreken dus.

En er zullen ongetwijfeld kwekers of mensen zijn die andere ervaringen hebben met deze top-10, maar dit is ‘mijn visie‘  🙂 zoals mijn oma zaliger zou zeggen.

‘Geleerde’ groet,

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger