Zonnebloemen nu extra water en mest geven voor nóg meer hoogte

Zonnebloemen, voor mij de bloem der bloemen. Meer zomer dan dit wordt het niet in je tuin! De grote enkele zonnebloem torent aan het eind van de zomer op een aantal plekken in mijn tuin vrolijk overal bovenuit. Elk jaar weer zorg ik dat er een aantal staan. Ze bloeien lang én daarna als toegift krijg je nog eens vogelzaad kado voor de hele winter. Dus vanaf nu extra water (met een goede waterhaspel) en wat mest geven en ze worden straks nóg groter en hoger!

zonnebloemen-drogen-in-kas

Zo kweek je zonnebloemen

Zonnebloemen in je tuin kweken is niet moeilijk. Je kan ze ter plekke zaaien in mei of eerder in april voorzaaien. Dat laatste doe ik altijd in een bakje met gewone potgrond. Soms zijn dat zaden die ik oogstte van de bloemen van vorig jaar, soms koop ik een zakje. En hoewel de meer struikachtige varianten met wat kleinere bloemen ook prachtig zijn in de border, ga ik altijd voor de grote solo zonnebloemen (Helianthus annuus ‘Giganteus’). Op hun stevige stengels kunnen ze wel meters hoog worden en bloemen van wel 30cm doorsnede geven. Heb jij geen tuin, maar een balkon? Ook dan kun je in een grote pot zonnebloemen kweken. Uiteraard kies je dan wel voor een lage soort, bijvoorbeeld voor de Zonnebloem Pacino.

Wanneer kun je ze planten?

Wanneer de plantjes een cm of 15 zijn, plant ik ze uit op verschillende zonnige plekken in de borders. De plantjes zet je niet te dicht op elkaar (min 30 cm) en zodra ik ze uitplant doe ik er direct een eerste handje mestkorrels én natuurlijk wat water bij. Wanneer de zonnebloemen verder groeien, zet je er bamboestokjes als steun bij. En naar mate de plant groter wordt, ervang je deze stokjes voor grotere.

Blik op het oosten

Tip : Een bloeiende zonnebloem staat met zijn bloem gericht naar het oosten. Zet hem dus zo neer dat je er zelf, en niet je buren, het beste zicht op hebt !

Zonnebloem

Zon, water en mest

Ze zijn enorm. Hoe ze zo hoog worden? Simpel. Veel zon, voldoende water en een beetje mest. Een zonnebloem heeft voor een goede groei veel vocht nodig. Als het droog is in juni/juli moet je ze dus wel wat extra water geven. Ook geef ik altijd wat extra mest tijdens de groei (als de bloem er eenmaal is niet meer). 

In een uitgekiend borderontwerp past zo’n losse zonnebloem vast niet. Maar ik vind het gewoon leuk, een paar van die megabloemen in mijn border.

Zonnebloemen drogen voor vogels

Zonnebloemen maken niet alleen tuiniers blij. Ook bijen, vlinders en hommels zijn er gek op! En als na de bloei de zaden verschijnen, kun je deze voor de vogels laten hangen. Je kan de zaden ook oogsten zodat de vogels er later in de winter nog wat aan hebben. Knip hiervoor de bloemen af en hang ze omgekeerd op een luchtige en warme plek te drogen. Ik heb er inmiddels één al in de kas hangen. Komende winter leg ik die in zijn geheel op mijn vogelvoedertafeltje. En binnen de kortste keren is hij door de vogels kaal gegeten.

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger