Chrysanten een echte najaars schoonheid

Binnenkort zullen ze weer overal te zien zijn. Met de herfst in zicht, komt ook de chrysantentijd er weer aan. Zelf kweek ik, sinds ik een paar jaar geleden stekjes van mijn oude buurman, kreeg ze elk jaar in mijn moestuin : Chrysanten. Zo heb ik in het najaar altijd weer een paar leuke bossen van deze geweldige bloemen uit mijn eigen tuin!

Zelf kweken kan jij ook!

Chrysanten zijn veelzijdiger dan je denkt. In soorten en maten en in veel verschillende vormen. Ze zijn sterk, staan stevig op hun stengel en blijven heel lang goed in de vaas. Ook zelf chrysanten kweken? Lees in deze blog hoe je chrysanten zelf eenvoudig chrysanten kunt stekken!

Chrysanten de ‘Gouden  Bloem’

Meestal schaf ik rond dezer dagen ook nog wel een paar leuke bolchrysanten aan voor bij de voor- of achterdeur. Die zijn op dit moment weer overal te koop en goed betaalbaar. En ook dat is een echte najaars-schoonheid. Chrysanthemum betekent ‘gouden bloem‘ – en het is een zonnetje van zichzelf. Met najaarstemperaturen, schaduw en af en toe een zonnestraal krijg je een rijke bloei. Zo rijk dat de kleine chrysanten van de bolchrysant zich vormen tot een grote bol.

De bolle struik is er in allerlei kleuren: paars, lila, cognac, geel, oker, wit, oudroze en donkerrood. Ook leuk om kado te geven. En behalve dat je de lievelingskleur van de gelukkige kunt kiezen, wens je diegene – volgens de symboliek – een lang gelukkig en gezond leven toe. Vooral de Japanners geloven daar heilig in. Wist je dat de chrysant in Japan het nationale symbool is? Je hebt daar zelfs het chrysantenfestival, waar ze deze gouden bloem eren. Mocht je nog een tripje Japan op je wishlist hebben staan, The Sapporo Chrysanthemum Festival is begin november in Hokkaido, en zeer de moeite waard.

Gouden Groet,

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Fotocredits: Tuinblogger, Yoksel 🌿 Zok, Jason Leung , Jez Timms, Vince Uy, Suyash Agrawal

Redactie Tuinblogger