Kornoelje-rood-hersftkleur-tuin

Zeker weten: de herfst is het beste plantseizoen!

Ja, je leest het goed: de herfst is hét ideale plantseizoen. En dus niet het voorjaar zoals veel mensen denken. De grond is nu nog warm, er valt veel regen en nieuwe planten – of bestaande planten die je ergens anders wilt zetten – kunnen zich zo alvast goed settelen voordat de winter zijn intrede doet. En met die voorsprong gaat alles in het voorjaar een stuk sneller en beter uit de startblokken! Laarzen aan dus en aan de slag met je tuin. Planten en verplanten en lekker buiten genieten van al het moois: nu is het er de tijd voor!

Spinnenwebben en hangende zonnebloemen

Bomen in het rood, druppels op het gras en hangende zonnebloemen. Van de spinnen op de schuur tot de in elkaar zakkende varens. Met kortere dagen en zachter zonlicht dan ooit is de herfst voor mij echt mijn favoriete jaargetijde. Niet alleen omdat de liefste mensen om mij heen in de herfst geboren zijn, maar gewoon dus omdat echt alles buiten zo prachtig is. En dat maakt het extra fijn om nu ook in de tuin, in je oude kleren, lekker in dit plantseizoen aan de slag te gaan.

Aanplanten, verplanten of verjongen

Planten groeien, vergaan of doen het gewoon niet zo mooi als je hoopte op een bepaalde plek. En het eens zo mooi bedachte plan, kan er na een paar jaar niet meer goed uitzien. Dat betekent dus soms dat je stukken van je border wilt aanpassen. Nieuwe beplanting erin, bestaande planten verplanten of soms zelfs rigoureus afscheid nemen van planten. En wanneer je dat het beste doet? Nou nu dus! In de herfst. De grond is nog warm en nat genoeg om de wortels te laten starten met groeien.

“De herfst is ook ‘haagtijd’. Om een nieuwe te planten of een bestaande te snoeien zodat deze mooi strak de winter in gaat.” Welke haag kies jij trouwens?

Nieuwe planten zet je in een ruim plantgat met goede grond. Wil je je bestaande planten verjongen of verplaatsen dan kan dat nu ook goed. Veel vaste planten hebben na een aantal jaar baat bij een ‘verjonging’. Je ziet vanzelf wanneer. De plant groeit dan sterk aan de buitenkant en de binnenkant van de plant wordt slechter. Graaf de plant op, deel deze (afhankelijk van het soort wortels ofwel met de hand scheuren of met een spade te splitsen) en herplant de mooiste stukken opnieuw. De rest gooi je weg. En als je dat nu doet, in het beste plantseizoen, heb je in het voorjaar weer mooie frisse nieuwe planten staan.

Kleurbrengers

En wil je straks direct in het nieuwe tuinseizoen al genieten van kleur in je tuin? Ook dan kun je de komende tijd aan de slag. Nu kun je namelijk al starten met het planten van de bollen van verschillende voorjaarsbloeiers. Van narcissen tot tulpen en van krokussen tot blauwe druifjes.

Intratuin geeft je een voorsprong

Nog veel meer tips & tricks én mooie producten om nu in de herfst in je eigen tuin mee aan de slag te gaan vind je op de site van Intratuin. Met meer dan 68 vestigingen is er altijd een bij jou in de buurt. En daar wordt je als tuinier natuurlijk altijd wel blij van 😊. Vooral in de herfst.

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Deze tuinblog bevat gesponsorde elementen
Fotocredits: Tuinblogger, Intratuin