Voor hem hoef je de tuin niet winterklaar te maken

8 tips voor tuinwerk in de herfst

  1. Doe niet alsof je de woonkamer aan ‘t stofzuigen bent en doe vogels en andere onmisbare kleine kruipers een groot plezier door veel te laten liggen. Opruimen met mate dus 🙂 Natuurlijk als iets je erg stoort, zou ik zeggen: haal het weg. Maar als je er tegen kan: laat gààààààaàn en in het voorjaar ruimen we alles dan wel weer op.
  2. Hark wel alle bladeren van het gazon. Je gras verstikt anders als je het laat liggen. Gooi het op de borders of op je composthoop als je die hebt.
  3. Haal duidelijk zieke dingen wel weg. Ik weet ook niet alles van plagen en ziekten, maar je ziet het toch snel genoeg als iets er echt raar uit ziet of geknakt is.
  4. Nu in de herfst is ook een goede tijd om bomen, hagen, nieuwe vaste planten, groenblijvende struiken en (fruit) boompjes te planten.
  5. Je kan nu ook nog volop planten te verplanten als je dat wilt. Omdat ze het niet zo goed deden op de plek waar de plant stond of gewoon omdat je het bij nader inzien niet mooi vond.
  6. Plant nu en de komende maand bloembollen als je van de voorjaarsbloei van tulpen, krokussen, narcissen en andere bolgewassen wilt genieten.
  7. Oogst appels en peren nu nog voordat ze worden aangetast.
  8. En tot slot: het is het perfecte moment om alvast wat vogelhuisjes op te hangen. Kunnen de vogels er alvast aan wennen en in de winter ook ergens lekker schuilen.

Opruimen met mate is het devies ….. goed voor de planten én dieren in je tuin.

Ondertekening Groet Esther tuinblogger

Fotocredits: Tuinblogger, Tadeusz Lakota