Waarom je juist nu met zonnepanelen moet beginnen

Over de ellende die woningmarkt heet, gaan we het hier maar niet hebben. Daar kan ik boeken vol over schrijven. Maar na 3 jaar gedoe ben ik wel heel blij dat ik over een klein half jaar weer opnieuw weer mijn eigen plek onder de zon zal hebben. En die zon is daar nog belangrijker dan eerst, want niet alleen zullen de bloemen in mijn nieuwe tuin ervan genieten, er komt op mijn nieuwe huis iets dat nòg veel meer van de zon houdt. Precies: dat zijn inderdaad 22 gloednieuwe zonnepanelen. En daar wil ik het in deze tuinblog wél over hebben!

0-op-de-meter

Want laten we wel zijn, we zullen de komende jaren hard aan het werk moeten om iets aan het klimaat te doen. Om te voorkomen dat we niet ieder jaar met extreem weer te maken krijgen. En hoewel het voor de opbrengst van mijn panelen wel aantrekkelijk is dat de zon veelvuldig schijnt, zit ik persoonlijk niet zo op een Zuid Europees klimaat te wachten. Geef mij maar het Nederlandse kwakkelweer; goed voor een gevarieerde seizoenstuin en ook dat levert genoeg op voor mijn nieuwe zonnepanelen. Om dat weertje enigszins te behouden stapt de Tuinblogger dus over naar een energieneutrale woning. En ik prijs mij gelukkig, want deze nieuwbouw woning wordt zelfs helemaal 0-op-de-meter. Dus top geïsoleerd, warmtepompen, sedumdaken etc. etc. En daar kijk ik na de naheffing op mijn energienota van het afgelopen jaar (bizar: €930!!) erg naar uit.

Natuurlijk weet je dat er na een coronajaar waarin een heel gezin thuis heeft gewerkt in een totaal NIET geïsoleerd oud huurhuis (120m2) er wat meer verbruikt zou worden. Maar dit sloeg echt alles!

Betaalbaar en noodzakelijk

Een hele stap deze nieuwe manier van energie in je huis, maar ook voor de toekomst van mijn kinderen wel een noodzakelijke. En zeg nou zelf, voor de kosten van een de panelen hoef je het niet meer te doen. De prijs van zonnepanelen is nu zo laag, dat je echt een dief van je eigen portemonnee bent als je er nu niet aan begint als je daar enigszins de mogelijkheden voor hebt. En zeker nu is dat slim. Want het kan niemand ontgaan zij dat de gas- en electriciteitstarieven nogal aan het stijgen zijn (’to put it mildly’ zouden de Engelsen zeggen) kan niemand ontgaan zijn.

Warmer en droger

Ik kijk dus uit naar mijn nieuwe energierekening, maar ook nog meer naar het ontwerpen en inrichten van mijn nieuwe tuin. Met natuurlijk veel zonaanbidders. Van Lavendel tot Echinacea’s. En natuurlijk ook met veel planten die goed tegen de droogte kunnen zoals de Phlomis en Rozemarijn.

Want dat het klimaat warmer en droger wordt is sowieso onvermijdelijk. Maar misschien kunnen we er onder andere met meer zonnepanelen wel met zijn allen voor zorgen dat het iets minder snel opwarmt dan wanneer we niets doen.

Groene en duurzame groet,

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Deze blog bevat gesponsorde elementen. Fotocredits: Tuinblogger, Greenchoice