Een kettingzaag voor het snelle (en mooie) werk!

2 jaar geleden bezochten wij een geweldig houthakkerfeest midden in het land. Roofvogels, vee, buitenkleding, tuinspullen, hondenraces, veel vuurtjes en lekker eten in het bos. Wat een heerlijk evenement! Op een apart veldje maakten (met name) mannen met kettingzagen van stukken boomstam de prachtigste dingen. De lucht van benzine en vernipperd hout, je kan mij niet blijer krijgen. Aan de bak! Nu is niet iedereen als kunstenaar in de wieg gelegd, maar er zijn zeker mensen – net als ik – die het wel gewoon super leuk vinden om zelf een boom om te zagen, te snoeien of eigen haardhout te zagen. En dat kan allemaal met de hand, maar gaat een stuk makkelijker met een kettingzaag.

Welke kettingzaag kies je?

Afhankelijk waarvoor je de zaag gebruikt, zijn er verschillende soorten verkrijgbaar. Doe je klein werk en zaag je vooral wat dunnere takken dan is een accu kettingzaag meer dan voldoende. Wil je haardhout op maat zagen dan is een elektrische kettingzaag een goed idee. Maar ga je voor het grotere takkenwerk of wil je echt bomen en dikke takken zagen, ga dan voor een benzine kettingzaag. Deze heeft meer power, je hebt volop bewegingsvrijheid en ….. o ja, je maakt er wel iets meer herrie mee😊.

Veiligheid boven alles

Als je gemotoriseerd gaat zagen, verdiep je je natuurlijk wel in de veiligheid. Er gebeuren elk jaar namelijk nog veel ongelukken. Mensen zijn onvoldoende voorbereid, gebruiken slecht onderhouden of een niet goed gespannen machine en gebruiken een verkeerde werktechniek. Om echt te weten wat je moet doen, kun je natuurlijk een online video gaan zoeken. Beter lijkt het me om een training te volgen. En die zijn er ook voor particulieren. In een dag of 2 leer je dan alles over onderhoud, veiligheid en het toepassen van de juiste werktechniek. En daarna kun je veilig en lekker buiten aan het werk.

Zaagtips

Ik kan het nooit zo goed en volledig uitleggen als de mensen die dergelijke cursussen geven. Maar hier toch wat tips die ik voor je heb verzameld:

  • Vanzelfsprekend goede werkhandschoenen, oog- en oorbescherming en een goede helm gebruiken.
  • Houd de kettingzaag met twee handen vast op voldoende afstand van je lichaam.
  • Werk nooit boven je hoofd.
  • Wil je een boom omzagen, maak dan eerst een horizontale keep aan de kant waarnaar de boom moet vallen. Daarna zaag je hierboven een schuine keep zodat er een wigvormige opening ontstaat. Hierna kun je de stam vanaf de andere kant doorzagen, iets boven de onderste zaagsnede van de keep. Als je zaag vast komt te zitten in de zaagsnede , gebruik je een spie (schuin stukje hout) om ruimte te houden.
  • Zaag dikke takken niet in één keer af. Maak altijd eerst een zaagsnede in de onderkant van de tak op wat afstand van de stam, en zaag daarna de tak van de bovenkant door. Zaag dan als laatste overblijvende stuk af.
  • Ga je haardhout zagen? Gebruik een zaagbok (dus niet zoals op de foto hierboven:))

En nog een leuk idee als je een stuk stam overhebt: maak er met je kettingzaag een mooie bloembak van:

Zaagze,

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Deze blog bevat gesponsorde elementen. Fotocredits: Tuinblogger en Gerold Hinzen.
Fotocredits boomstambak : Tuinbloggerbroer, dank 🙂