Met een bijl de kerstboom te lijf?

Kerstmis staat weer voor de deur, en dus tijd om weer op pad te gaan om een kerstboom uit te zoeken. En het leuke is, je kan ze tegenwoordig ook zelf in het bos uitzoeken. Op zoek naar het gereedschap dus, want dat varkentje gaan wij wel even wassen. Tussen het tuingereedschap was de bijl snel gevonden. Maar …….. het bleek geen best exemplaar meer. Dus daarom nu eerst een blog over bijlen in plaats van kerstbomen…. Nu kun je een kerstboom natuurlijk beter omzagen dan hakken. Maar dat terzijde. Als je in het bezit bent van een tuin, is een goede bijl altijd zinvol om in huis te hebben!

Liever geen botte bijl

Met een botte bijl is natuurlijk niet te hakken. Tijd voor een nieuwe. En wat blijkt, je hebt bijlen en bijlen, en …. bijlen. Er zijn heel wat soorten en maten te koop. En hoe kies je nou de juiste bijl? We zetten een kleine greep uit het aanbod van het Finse Fiskars , die al meer dan 350 jaar deze mooie kwaliteitsproducten maakt, voor je op een rijtje.

Bijlen in soorten en maten

Nietsvermoedend greep ik als eerste een universele bijl uit het schap. Een soort alleskunner, zeg maar. Aanmaakhout, takken kappen of de bast van stammen verwijderen, deze bijl doet het moeiteloos. Een prime keuze leek het, totdat ik even verder rondkeek. Want in het rek ernaast hing een prachtige kloofbijl. Wat groter en de naam zegt het al, juist weer uitermate geschikt voor het kloven van grotere boomstammen. Zelfs de dikste stammen splijt hij in één keer!
Lekker voor in de open haard (zolang dat nog mag :)).

Nog even verder kijkend kwam ook nog wat ze noemen een vrijetijsbijl voorbij. Maar die is meer voor de echte padvinders onder ons, die maken er namelijk in een handomdraai een kampvuur mee. Met van die krullen om mee te starten. Door het kleine formaat neem je deze kleine bijl makkelijk en overal mee naartoe. Handig ook in plaats van een groot mes bij trektochten, maar dat is dan wel meer voor mensen in het echte hoge Noorden of als je daar op vakantie bent natuurlijk, want in de bossen hier is dat niet echt de bedoeling.

Een tweede leven

Te veel keuze kan een mens in verwarring brengen, dat is wel duidelijk. En ik heb een goede bijl thuis, dus uiteindelijk kwam ik met de bijl- en messenslijper thuis. Zeker in deze tijd van soms veel cadeaus, leek het een goede gedachte om de oude botte bijl niet gelijk weg te gooien. Maar gewoon opnieuw slijpen en dan kan hij nog zeker een paar winters mee. En ook deze bijl- en messenslijper, gemaakt van keramische slijpsteen, is gelukkig een Fiskars, dus niet eentje van het wegwerp type. En ook nog handig om keukenmessen mee te slijpen.

Deze messenslijper ligt nu dus onder de boom die wij uiteindelijk toch maar bij de bouwmarkt hebben gehaald. Ok, dat is dan weer niet helemaal in lijn met de eerdere duurzaamheidsgedachte. Eindstand 1-1 zullen we maar zeggen. 

Hakkersgroet,

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Deze blog is gesponsord
Fotocredits: Fiskars, Dominika

Kerst 2021

Kerst 2021Kerst 2021

Redactie Tuinblogger