pampusgras-winter

Zo geniet je ook in de winter van je tuin

Nu de dagen koud, grijs en regenachtig worden, brengen we weer meer tijd binnenshuis door. Leuk, vanachter je raam kijken naar alle vogels die je lokt met voer. En hoewel daar wat voor te zeggen is, er valt er ook in de tuin zelf nog uitgebreid te genieten! Met enkele aanpassingen wordt jouw tuin namelijk ook in de winter een lekkere plek om te zijn. Hoe dan? Lees snel verder!

Overkapping

Dit is een ietwat grote ingreep, maar je zult er ontzettend veel plezier van hebben: een al dan niet afsluitbare overkapping. Met een overkapping verbind je op een eenvoudige manier het binnen- met het buitenleven. Zeker als je in hartje winter nog van je tuin wilt kunnen genieten, is een overkapping aan te raden. Je ziet het meer en meer in tuinen, zeker nu we veel thuis zitten. Een overkapping! Die heeft in vrijwel iedere weeromstandigheid voordelen. Het biedt verkoeling als het te warm is, beschutting tegen regen of wind én zorgt dus voor extra warmte tijdens koude dagen. Een overkapping is bovendien bijzonder sfeervol; plaats er een prachtige teakhout tuinbank onder met zachte kussens en een warm dekentje en je wilt er nooit meer weg!


Verlichting

In de winter wordt het al vroeg donker. Goede verlichting in de tuin is daarom onmisbaar en zorgt bovendien ook nog eens voor een hoop sfeer. Schaf niet enkel ‘praktische’ tuinverlichting aan, maar creëer gezellig licht door middel van lichtsnoeren, lampionnen en kaarsen.

Vuurkorf of terrasverwarming

Door middel van een vuurkorf of een terrasverwarming maak je het ook in de winter behaaglijk in de tuin. Combineer dit met een overkapping en je zult het behoorlijk warm kunnen maken. En vuurkorven zijn er in soorten en maten. Wij gebruike deze grote schaal altijd. Heb je nou niet de ruimte buiten en wonen de buren dicht om je heen, dan is zo’n vuur minder slim. Kies dan voor een terrasverwarmer of leg – als het alleen om de gezelligheid is – gewoon wat kerstverlichting in een stapel hout!

Bloeiende winter planten

In het najaar (vóór de vorstperiode) kun je nog zaken aanplanten. Denk dan ook eens aan planten of struiken die juist in de winter op het allermooist zijn. Bijvoorbeeld de viburnum bodnantense die op de kale takken midden in de winter prachtige roze bloemetjes geeft. Of de Mahonia media, ook wel bekend als de ‘Winter Sun‘ (Mahoniestruik), als je meer van geel houdt. Maar ook zonder kleur is het slim om sowieso in een deel van je tuin wat groenblijvende struiken tuin te zetten. Denk aan een leuk taxushaagje of taxusbol. Dan is er altijd iets dat je tuin nog vult als de rest in de winter onder de grond zit.

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Deze blog bevat gesponsorde elementen.
Photocredits: Tuinblogger, Artem Beliaikin