Leve de bodem!

Zonder goede bodem kun je een mooie tuin wel vergeten. Maar hoe krijg je een goede bodem? ‘Leve de bodem!’ is een nieuw basisboek volop praktische kennis en inspiratie. Met informatie over de eigenschappen van de bodem, over het kiezen van passende planten, over waterbeheer en over zelf je tuinresten composteren en je tuin voeden. Daarmee kun je zelf een gezonde tuin met een gevarieerde leefgemeenschap creëren, waaraan je veel plezier zult beleven.

Een goede bodem is de gezonde basis voor je eigen bloemenzee, voedselbosje of groentetuin

Verdroogde of verzopen planten, onhandelbare kluiten of stoffig los zand. Tuinieren gaat zelden alleen over rozen. Als de grond in je tuin niet goed is, verpieteren je planten, en is een mooie oogst ver te zoeken. Met leven in de tuin, en zéker in de bodem, kun je van je tuin een bloeiende oase maken. Je creëert ruimte voor kriebelbeestjes, vlinders en vogels, en een fijn leefklimaat voor jou en je omgeving. Je tuinafval wordt compost – het zwarte goud voor je grond.

In het nieuwe boek Leve de Bodem! geven Anne Marie van Dam en Caroline de Vlaam je overzichtelijke theorie en praktijk, waarmee je  van je grond een gezonde basis voor je tuin maakt. Ter inspiratie en verdieping hebben zij ook interviews toegevoegd met professionals die een specifieke bodeminteresse of bodemmissie hebben.

Je ontdekt:

  • Hoe je er achter komt of je grond gif bevat (en wat je kunt doen als dat het geval is)
  • Hoe je zorgt dat je veel minder water hoeft te geven in droge perioden en je planten toch goed kunnen groeien
  • Hoe je grond los en vruchtbaar houdt, zonder te spitten
  • Hoe je supercompost maakt, voor een actief bodemleven en vitale planten, zónder een stinkende composthoop
  • Waarmee, hoeveel en wanneer je moet bemesten voor een goede oogst of een stralende siertuin (ook zonder grondonderzoek van het lab).

“Met dit boek willen we je helpen om goed te zorgen voor de basis van je tuin, de bodem, voor een fijne, levende tuin. Daarin en daarop kan een zeer gevarieerde planten- en dierengemeenschap groeien en zich ontwikkelen. De bodem waaruit ons voedsel groeit en het gras waarop we spelen.” Anne Marie en Caroline.

Het boek is online te bestellen!

Caroline de Vlaam is opgeleid als botanisch analist en tuin- en landschapsontwerper. Ze heeft jaren tuinervaring, ook in buurttuinen. Sinds 2016 geeft ze raad, daad en educatie over (moes) tuininrichting en -beheer, en is ze compostmeester. Anne Marie van Dam is een enthousiaste tuinier, en cum laude afgestudeerd in de bodemkunde. Ze werkte 15 jaar als landbouwkundig onderzoeker. Sinds 2009 is ze adviseur voor bodems en tuinen, en moestuindocent.

Veel leesplezier en een goede bodem toegewenst!

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger