Laurierblad en bloem

De leilaurier voor lekker veel privacy in je tuin!

De leilaurier is een prachtige groenblijvende leiboom. Als één van de weinige behoudt de leilaurier zijn groene bladeren in de winter. Dat betekent zowel in de zomer als in de winter dus volop privacy. De laurier heeft groene en glanzende bladeren en in het voorjaar krijgt deze boom ook nog eens prachtige witte bloemen. En wist je dat de laurier ook bekend staat om zijn geur en smaak? In deze tuinblog vertel ik je mee over deze veelzijdige mooie boom.

laurier

Standplaats

Het voordeel van een laurier is dat je alle kanten met deze boom op kan. De boom kan worden geplant op een plek in de zon, maar doet het ook goed ook op een schaduwrijke plek. Daarnaast kun je de laurier op bijna elke grondsoort planten. Volop mogelijkheden dus om deze boom een plekje in je tuin te geven.

Privacy

De leilaurier wordt vaak gebruikt om rust en privacy in de tuin te creëren. Door de prachtige donkergroene kleur zorgt deze boom voor een rustgevende sfeer in de tuin. Ze zijn in verschillende soorten en maten beschikbaar. Ook als je niet veel ruimte hebt, zijn er mogelijkheden om een laurier aan te planten. Je kan ze ook voor een haag gebruiken of ze dus in de vorm van een leiboom kopen, de leilaurier! En ook als je een grote tuin of wand hebt waardoor je weinig privacy hebt, is dit gelijk dé perfecte oplossing. Omdat de laurier groenblijvend is in de zomer én winter zorgt hij het hele jaar voor lekker veel privacy in je tuin.

Oorsprong

Oorspronkelijk komt de laurier uit het Midden-Oosten en het gebied rondom het Middellandse zee. Laurierbladeren werden al bij de Grieken en Romeinen gebruikt. Om lauwerkransen van te maken voor de overwinnaars. Een van de bekende Romeinen Julius Caesar wordt vaak afgebeeld met een lauwerkrans. 

Deze bladeren worden verder al sinds de 17e eeuw gebruikt voor verschillende gerechten als smaakmaker. Bijvoorbeeld in soepen of stoofpotten. Het blad zelf kan niet worden gegeten, maar van het blad komt wel een heerlijke smaak af die de gerechten nét dat extra beetje smaak geven.

Aanplanten leilaurier

Wanneer je een leilaurier plant zoek je natuurlijk eerst een mooie plek uit en graaf je een gat dat ongeveer 2 maal zo groot is als de kluit. Verwijder de pot en plaats de boom in het gat. Vul het gat met grond en stamp de grond goed aan. Het is belangrijk dat je de leilaurier in het begin extra stevigheid biedt door een boompaal naast de boom te planten, zo kan de leilaurier goed aanslaan en verder groeien.

Wanneer je de boom geplant hebt, is het belangrijk om in het begin de grond rondom de boom goed vochtig te houden, vooral in de warme en droge dagen. In het najaar is het genoeg om de leilaurier maandelijks water te geven.  

Verzorging

Bemesten zorgt ervoor dat de leiboom geen tekort heeft aan mineralen en voedingsstoffen. Het beste moment om de leilaurier te bemesten is als je de boom gaat snoeien. Lees hieronder hoe dat moet. Zo’n een á twee keer per jaar dus.

Hoe snoei je een leilaurier?

Als je kiest voor een laurier in de vorm van een leiboom moet deze 1 á 2 keer per jaar worden gesnoeid om de vorm mooi te houden. Je kan het beste na de bloei snoeien. Dit is in het voorjaar rond juni. Als je de leilaurier echt mooi en strak wilt houden, is het verstandig om in het najaar een tweede keer te snoeien. Haal dan de bruine en oude takken van de leiboom af waardoor de takken in staat zijn prachtig verder te bloeien.

Wanneer je een lage laurierhaag hebt, kun je het beste gebruik maken van een normale heggenschaar of een snoeischaar. Op het moment dat je een hoge of brede leilaurier of leiboom hebt, komt een elektrische heggenschaar of motorheggenschaar beter van pas. Aan het einde kun je in dat geval natuurlijk alsnog ook gebruik maken van een snoeischaar om de kleine takken te snoeien voor de perfecte vorm.

Drastisch snoeien

Wanneer je laurier ontzettend snel gegroeid is, is het ook mogelijk om de boom drastisch terug te snoeien en de boom weer kleiner te maken. Hij groeit vanzelf weer terug! Voorzie de leilaurier na zo’n drastisch snoeibeurt dan wel van goede voedingstoffen en mineralen door te bemesten. En natuurlijk moet je alleen snoeien met goed en schoon snoeigereedschap. En nooit als het vriest.

Hoe groot wordt een Leilaurier?

Een Leilaurier kan tussen de 2 en 4 meter hoog worden en heeft een spreiding van ongeveer 1,5 meter. Dit kan echter variëren afhankelijk van de groeiomstandigheden en de snoei.

Wat kost een laurier leiboom?

De kosten van een Laurier leiboom kunnen variëren afhankelijk van de grootte en de kwekerij waar ze vandaan komen. Over het algemeen kosten ze tussen de € 50 en € 150 per stuk.

Welke leibomen blijven groen in de winter?

Sommige veel voorkomende leibomen die groen blijven in de winter zijn de Leilaurier (Prunus laurocerasus), de Lei-Photinia (Photinia fraseri ‘Red Robin’), de Leibeuk (Fagus sylvatica) en de Leisierpeer (Pyrus communis).

Hoe plant je een Leilaurier?

Een Leilaurier kan het beste worden geplant in goed doorlatende grond op een zonnige tot halfschaduwrijke locatie. Graaf een gat dat ongeveer tweemaal zo breed is als de kluit en net zo diep. Plaats de boom in het gat en vul de ruimte rond de wortels met aarde en druk deze stevig aan. Geef de boom direct na het planten ruim water en blijf regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Om de boom te vormen tot een leivorm, bevestig je de takken aan een frame met touw of leiveters en snoei je de takken regelmatig om de gewenste vorm te behouden.

Als je met een snoeischaar werkt, pas dan op dat je niet door de bladeren knipt. Hierdoor ontstaan nameliijk lelijke gedroogde randen.

Leibomen van Vink Bomen

Kortom, de leilaurier is een veelzijdige leiboom voor een rustige groene uitstraling én privacy het gehele jaar door. En welke tuin of grond je ook hebt, voor een laurier is altijd plek. Ook een leilaurier kopen ? Kijk dan online eens op de website van Vink Bomen. Ze hebben er vele soorten en maten voor je beschikaar.

Groenblijvende groet,

Tuinblog-tuin-groet-tuinbloggerPhotocredits: Tuinblogger via Canva.com
Deze blog bevat gesponsorde elementen