Natuursteen en groen altijd een krachtige combinatie!

Natuursteen kan een mooi onderdeel zijn van je tuin. Veel mensen denken bij een natuursteen tuin alleen aan natuurstenen tegels. Maar als het gaat om natuursteen kun je ook denken aan prachtige grote keien, breuksteen, grind, split, siergrind, siersplit of zelfs vijverranden. Van alleen steen in je tuin wordt natuurlijk niemand blij, maar in combinatie met mooi en veel groen, zorgt natuursteen in je tuin juist voor een mooi en natuurlijk geheel.

Wat is natuursteen?

Natuursteen is een verzamelnaam voor verschillende soorten steen zoals basalt, marmer, kalksteen en graniet. Naast deze soorten bestaan er nog tal van andere soorten. Natuursteen heeft (zoals de naam het al zegt) vaak een mooie natuurlijke uitstraling waardoor dit perfect opgaat in een tuin. De verschillende soorten hebben ook verschillende kleuren. Zo heeft Basalt bijvoorbeeld altijd een donkere antraciete kleur terwijl zandsteen meestal een lichte beige kleur heeft. Ook zijn er soorten die in verschillende kleuren bestaan, zoals kalksteen.

Waarvoor gebruik ik natuursteen?

Natuursteen kan je op verschillende manieren gebruiken. Grind en split van worden bijvoorbeeld veel gebruikt voor halfverhardingen en voor de sier als bodembedekking. Tegels worden vaak gebruikt voor terrassen of voor paden in tuinen. Doordat dezelfde soort natuursteen vaak verkrijgbaar is in verschillende vormen, is dit op verschillende manieren in je tuin te verwerken. Zo kan je met eenzelfde natuursteen de vijverrand, de tegels en het grind op elkaar aan laten sluiten. Dat zorgt voor mooi en rustig geheel.

Wees creatief

Er zijn er nog veel meer creatieve ideeën te bedenken. Stapel tegels eens op en maak zo een verhoging dat je als zitje gebruikt.  Of gebruik natuurstenen tegels voor het aanleggen van vijverranden bij een vijver of zwembad. Halfverhardingen als grind en split zijn ook prima te gebruiken als bodembedekkers in bijvoorbeeld je nieuwe borders. Wel eens gehoord van een grindtuin ook wel eens Gravelgardens genoemd? Hier groeien meer planten dan je misschien denkt. Van Steentijm (Calamintha nepeta) tot Wolfsmelk (Euphorbia) en nog veel meer.

En laten we vooral de keien niet vergeten. Niet alleen voor in Japanse tuinen, maar ook voor in onze tuinen kunnen zeker de grotere exemplaren een mooie blikvanger in je tuin zijn. Tot slot wordt deze natuurlijke steen tegenwoordig ook veel gebruikt als vulling van een schanskorf.

Doordat natuursteen goed tegen hitte kan je het ook gebruiken voor een vuurplaats of als werkblad in je buitenkeuken.

Natuursteen tuin aanleggen

Wanneer je met je tuinontwerp aan de slag gaat, is het belangrijk goed na te denken wat het gebruik gaat zijn van de natuursteen. Ga je bijvoorbeeld een oprit maken met grind of split? Maak dan gebruik van splitplaten. Deze splitplaten zorgen ervoor dat het geheel stabieler is, op zijn plek blijft liggen en voorkomt dat je er met auto of fiets in wegzakt. Ga je gebruik maken van grind of split alleen voor decoratie? Dan is een splitplaat niet nodig, maar kan het wel weer handig zijn om gebruik te maken van anti worteldoek. Dit zorgt ervoor dat er zo goed als geen onkruid door je pad of terras komt en je dus nauwelijks onkruid hoeft te wieden tussen het siergrind of siersplit. Wel zo makkelijk!

Natuursteenwebshop

Benieuwd welke soorten natuursteen er zoal bestaan en hoe je deze in jouw tuin kan gebruiken? Neem een kijkje op natuursteenwebshop.nl voor nog meer inspiratie!

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Deze blog bevat gesponsorde elementen
Photocredits: tuinblogger.nl via Canva.com