Dit zijn de gezondheidsvoordelen van tuinieren

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van tuinieren

Tuinieren is niet alleen leuk om te doen. Het is ook nog eens heel gezond voor je. Dit zijn acht gezondheidsvoordelen van tuinieren:

1. Geweldige manier van bewegen

Wist je dat tuinieren een geweldige manier van bewegen is? Voor oudere tuinierders biedt tuinieren een matige vorm van lichaamsbeweging. Jongvolwassen tuinders kunnen er zelfs een intensieve vorm van lichaamsbeweging uit halen. Gebruik je tuin dus vooral als sportschool. Dan sla je twee vliegen in één klap.

2. Versterkt je spieren

Bij al dat schoffelen, onkruid wieden, zaaien en planten gebruik je ongemerkt veel verschillende spieren. Daardoor worden je spieren sterker en win je aan kracht. Dat is vooral belangrijk als je ouder wordt. Je lichaam blijft daardoor zijn kracht behouden, wat ook fijn is voor het behouden van je evenwicht.

3. Even goed als Pilates

Bij tuinieren gebruik je alle grote spiergroepen, zoals armen, benen, schouders, rug en buik. Naast dat dit je spieren sterker maakt, verbetert het ook je beweeglijkheid. Dat maakt tuinieren net zo’n goede manier van bewegen als wandelen en Pilates.

4. Goed voor je gewicht

Met tuinieren verbrand je behoorlijk wat calorieën, vrijwel net zoveel als golfen en dansen. Dat maakt je favoriete hobby ideaal om een gezond gewicht te behouden en overtollig gewicht te verliezen. 

Om af te vallen is het ook belangrijk dat je een gezond koolhydraatarm eetpatroon volgt. Als het gaat om gewichtsverlies bereik je dit immers voor zo’n 70 procent met gezonde voeding en voor zo’n 30 procent met gezonde beweging.

5. Verbetert je uithoudingsvermogen

Met tuinieren verbeter je je uithoudingsvermogen en daardoor voel je je een stuk fitter. Het is wel altijd een goed idee om je lichaam rustig voor te bereiden op het werken in de tuin. Hoewel we het niet zien als inspannend, vraagt het toch zeker wat van ons lijf.

Je kunt je lijf op het tuinieren voorbereiden door voorafgaand aan het tuinieren een korte wandeling te maken of wat rek- en strekoefeningen te doen. Ga je vanuit je luie stoel ineens intensief in de tuin aan het werk, dan kun je last krijgen van stijfheid en zelfs spierpijn.

Heb je ondanks je warming up last van kramp in je spieren, dan kan een mineraal als magnesium helpen. Kies de beste magnesiumtabletten, zodat ze ook echt baat bij hebt. Er is namelijk nogal wat verschil in kwaliteit als het om voedingssupplementen gaat.

6. Meditatief

Tuinieren kan heel meditatief zijn en je geest volledig tot rust brengen. Dat komt doordat je heel geconcentreerd en gefocust bezig bent. Denk aan het graven van een gat in de grond, het strooien van mestkorrels of zaad en het scheppen van grond over datgene wat je gezaaid of geplant hebt.

7. Weinig kans op blessures

Tuinieren is één van de activiteiten met de minste kans op blessures. Natuurlijk moet je wel door je knieën gaan als je iets zwaars tilt en nooit iets oppakken waarvan je weet dat het te zwaar is. Verder kun je met tuinieren eigenlijk weinig verkeerd doen met je lijf. 

Samen met het laagdrempelige karakter van tuinieren en het gemak waarmee je het in je dagelijkse routine opneemt, is het een ideale vorm van bewegen.

8. Goed voor je humeur

Het blijkt dat slechts twee uurtjes tuinieren je humeur enorm kan verbeteren. Pak dus de schoffel of de hark en duik de tuin in als je je down voelt. Als je samen met anderen tuiniert, bijvoorbeeld in een stadsmoestuin, is dat goed voor je sociale contacten.

Bovendien helpt samen tuinieren om stress te verminderen en geeft het een gevoel van saamhorigheid. Het zou zelfs goed zijn voor je geheugen. Doe er je voordeel mee en sluit je aan bij een tuindersvereniging of huur een tuintje op een moestuincomplex.