Kaardebol : prachtige grote stekelige reus

Wat een verschijning is het, de Grote of Wilde Kaardebol (Dipsacus fullonum). Twee jaar geleden nam ik in de herfst op de kwekerij hier aan de overkant een uitgebloeide bloem vol zaad mee om in mijn tuin te proberen. Was het vorig jaar niets meer dan een plat hoopje bladeren, dit seizoen staan er inmiddels een paar imposante exemplaren in mijn tuin. Elke dag geniet ik van de aanblik van deze grote stekelige reus.

Kaardebol, overal stekels

De plant is dus tweejarig en kan 70–150 cm hoog worden lees ik op internet. Nou bij mij zijn ze zeker meer dan 2 meter inmiddels, lijkt het. Of ben ik nou aan ’t krimpen ?. En in het avondlicht tegen de zon is het silhouet echt een schitterend gezicht. En de stekels, die zitten overal. Op het blad, op de stengels en ook de bloem van de kaardebol is een grote stekelpartij. Dus je kan er beter met een boogje om heen lopen. En ook het knippen van wat takken voor in een vaas (één mooie stengel in een smalle vaas is al genoeg) doe je beter met handschoenen aan.

Waterkommetjes

Kaardebol-tuinblogger-tuinblog-waterkom

En weet je wat ook zo leuk is. De bladen komen bij de stengel bijeen en vormen daar een soort mini-badkuip waar water in blijft staan. Wanneer de regen voorbij is en de wind waait, regelt de plant zo voor zichzelf toch nog wat extra water, dacht ik. Maar nu lees ik dat de plant de insecten die erin vallen gewoon zelf met behulp van bacteriën verteert en dus als voedingsbron gebruikt. Een vleesetende reus dus eigenlijk. Gelukkig geeft hij daartegenover andere insecten zoals bijen en hommels weer veel nectar terug!

De subtiele paarse bloemetjes van de kaardebol

De grijsgroene bloem heeft een paar sierlijke uitsteeksel om zijn bloem en de knop blijft lang zonder kleur. Dan ineens verschijnen er randen zachtpaarse bloemetje die als een soort lauwerkrans in het midden om de bloem heen lijken te zijn gelegd. Heel bijzonder.

Kaardebol zaait zelf uit

Ik heb ze nu voor het eerst in mijn tuin. En van de kweker waar ik de uitgebloeide bloem meenam, hoorde ik wel dat hij zich overal en nergens uitzaait. Dat ga ik dus proberen te voorkomen door op tijd de bloemen eruit te knippen zodat ik gecontroleerd weer een paar nieuwe exemplaren kan zaaien. En dan is het wel weer twee jaar wachten. Maar dat heb ik er graag voor over.

Waar is kaardebol goed voor?

Kaardebol, ook wel bekend onder de botanische naam Dipsacus fullonum, heeft verschillende voordelen. Het wordt vaak gebruikt in de traditionele geneeskunde vanwege de vermeende therapeutische eigenschappen. Het is vooral bekend om zijn mogelijke effect op de ziekte van Lyme, hoewel er meer wetenschappelijk onderzoek nodig is om deze claims te bevestigen. Er wordt gezegd dat kaardebol helpt bij het bestrijden van de symptomen van de ziekte van Lyme door het immuunsysteem te versterken en de bacteriën die de ziekte veroorzaken, Borrelia burgdorferi, aan te pakken. Bovendien wordt het soms ook gebruikt voor de behandeling van huidaandoeningen en artritis.

Is de kaardebol een vaste plant?

De kaardebol is een tweejarige plant. Dit betekent dat het zijn levenscyclus in twee jaar voltooit. In het eerste jaar groeit de plant voornamelijk bladeren en in het tweede jaar bloeit de plant, produceert zaden en sterft vervolgens. Omdat het zich gemakkelijk uit zaad voortplant, kan het lijken alsof de kaardebol een vaste plant is omdat nieuwe planten het volgende jaar kunnen verschijnen op dezelfde plek als de oorspronkelijke plant.

Is kaardebol eetbaar?

Hoewel sommige delen van de kaardebol traditioneel werden gebruikt voor medicinale doeleinden, is het niet algemeen bekend of beschouwd als een eetbare plant. Er zijn weinig bronnen die erop wijzen dat bepaalde delen van de plant, zoals de jonge scheuten, mogelijk eetbaar zijn als ze goed worden gekookt, maar er is over het algemeen weinig bekend over de eetbaarheid en veiligheid van deze plant voor consumptie. Het is altijd raadzaam om voorzichtig te zijn bij het consumeren van planten die niet algemeen erkend zijn als voedsel en om deskundig advies in te winnen.

Hoe hoog wordt kaardebol?

De kaardebol is een behoorlijk grote plant die aanzienlijke hoogtes kan bereiken. Gemiddeld wordt deze plant tussen de 1 en 2,5 meter hoog. De plant heeft een opvallend uiterlijk met zijn stekelige bolvormige bloemen en lange stengel. Het is een indrukwekkend gezicht in elke tuin, vooral wanneer de bloemen volledig in bloei staan. Bovendien trekt de plant ook veel nuttige insecten en vogels aan, zoals bijen en putters, die bijdragen aan de biodiversiteit van uw tuin.