Ken je die bekende reclameslogan van een pizzamerk uit de jaren ’80? ‘Alles begient bai die boodum..’ en dat geldt voor veel dingen 🙂 De basis is belangrijk en dat is zeker ook zo voor je tuin. Zonder veel tuinkennis kom je weliswaar door gewoon doen, fouten maken en opnieuw proberen een heel eind. Maar zonder goede grond onder je voeten kun je een weelderige bloementuin of een goede oogst uit je moestuin echt wel vergeten. Dus begin met die basis, kijk naar je grond. En als deze niet goed is, hoe zorg je dan dat je de bodem verbetert? Een tuinblog over het belang van een goede bodem vol organische stoffen.
Wat is goede grond?
Grond is grond zou je kunnen zeggen als je naar een hoop aarde kijkt. Maar niets is minder waar. Er is een enorme diversiteit aan grond. Van zand tot klei en veel daartussen. Grond kan vol stenen en rommel van lang geleden zitten of al jaren in gebruik zijn geweest bij een fanatieke tuinier en super vruchtbaar zijn. Of grond goed te noemen is, hangt daarnaast af wat je er mee wilt doen. Voor een moestuin heb je een andere (vruchtbare) bodem nodig dan wanneer je een bloemenweide wilt aanleggen. Of gewoon een verhard pad.
Goede grond bestaat uit grond, lucht én water. In het water zijn de voedingsstoffen opgelost die planten nodig hebben om te groeien. De lucht levert voldoende zuurstof aan. Als in je tuin de planten het niet doen zoals je wilt, als het snel te droog is of als water juist niet goed wegzakt dan is het tijd om te kijken of je de grond kan verbeteren.
Te veel water?
Grond kan je op verschillende manieren verbeteren. Een te natte moestuin is natuurlijk waardeloos om wat op te verbouwen. Als er grote plassen water blijven staan, en je grond is echt verdicht (door zware machines bijvoorbeeld die er tijdens de bouw over reden) is het zorgen voor drainage belangrijk. Dat klinkt ingewikkeld maar kun je al doen door bijvoorbeeld goed pitten of het her en der maken van gaten (met een grondboor) en die vullen met zand of grind.
Zelf hadden wij ooit op een groot lager gelegen deel van de tuin altijd mega veel water staan. We noemden die plek dus ook treffend ‘ons rijstveld’. Wij hadden de ruimte om daar een paar moeraseiken te planten en binnen een paar jaar waren de plassen verleden tijd. De wortels van de bomen hadden de grond op een natuurlijke manier losgemaakt én deze bomen hadden kennelijk altijd dorst :).
Droge grond
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jouw grond juist veel te snel uitdroogt. Dat je gras snel geel is en planten verdorren waar je bij staat. Dan is het vermengen van een organische stof door je grond een goed idee. Bijvoorbeeld natuurcompost: dat is meststof én een bodemverbeteraar tegelijk. Het wordt gemaakt van natuurlijke materialen als snoeihout, gras, blad en ander groenafval. Behalve voeding voor de planten zorgt deze toevoeging dus ook voor een betere structuur in je grond en wordt water langer vast gehouden. Planten drogen minder snel uit en je hoeft ze dus minder water te geven. De grond wordt weer aantrekkelijker en er onstaat een actief bodemleven. En die wormen en andere beestjes helpen je weer verder en zo wordt je grond alsmaar beter en beter.
Een andere organische stof die je ook kan helpen water beter vast te houden is boomschors. Strooi dit op je border en het vocht in de border eronder blijft langer blijft zitten.
Natuurcompost bestellen
Je kunt dus zelf een hoop doen om je bodemstructuur en de vruchtbaarheid te verbeteren. En wat dan wel handig is om gelijk een wat grotere hoeveelheid te bestellen, zoals de bigbags van De Bodemgigant bijvoorbeeld. Die kleine zakjes van het tuincentrum stellen keer op keer teleur, die lijken wel voor je ogen op te lossen als je ze uitstrooit. Pak het dus maar gelijk in 1x goed en niet half aan.
Kies ook de juiste planten
Los van de bodem is het natuurlijk altijd goed om de juiste planten op de juiste plek te zetten. Lavendel, Phlomis en rozemarijn kunnen nu eenmaal beter tegen de droogte dan een Hortensia bijvoorbeeld. En varens en vrouwenmantel (Alchemilla) kunnen dan weer beter tegen natte voeten (en schaduw). Dus als je én zorgt dat je grond goed is én je ook nog eens planten kiest die daar bij passen (en je zet ze op de goede plek) dan kan wat je in je hoofd hebt gewoon werkelijkheid worden.
Droom groen en begin bij de bodem!
Deze blog bevat gesponsorde elementen
Photocredits: Tuinblogger, Glen Carrie , Yamkasikorn, Markus Spiske