Gras: maai eens een stuk niet!

Natuurlijk, een strakke grasmat is prachtig. Maar een wat wildere mat oogt wat mij betreft minstens zo geweldig. De aanblik ervan alleen al maakt je relaxed. Want wat is nu mooier dan een zonnig grasveld waar de hoge grashalmen wiegend heen en weer gaan? Een grasveld waar de vlinders en bijen als magneten naar toe worden getrokken. Laat dus ook eens een stuk gras gaan in je tuin. Hoe je dat doet? In deze tuinblog vertel ik je hoe wij het aanpakken.

Een strak gazon is veel werk, heel veel werk

Als er iets onnatuurlijks is in onze tuinen, zijn het eigenlijk wel de groene grasmatten. Ooit ergens in de natuur spontaan een groene grasmat zien ontstaan? Nee, want die bestaan niet! Je krijgt zo’n mat dus ook niet kado. Daar zit veel werk in. Heel veel werk. En dat gaat verder dan alleen wat maaien. Mesten, kalken, verticuteren, nog eens mesten, kantjes maaien of steken (dat maakt je grasmat pas echt strak), onkruid eruit steken, sproeien, ontmossen en ga maar door. Ik moet heel eerlijk zeggen, met onze maat tuin is dat echt geen doen. Daarom hou ik direct achter het huis het gras wel zo mooi en strak mogelijk, maar daar buiten houden wij het bij maaien én laten wij in het voorjaar wat randen en wilde stukken staan. Mooi én praktisch!

Ooit ergens in de natuur spontaan een groene grasmat zien ontstaan? Nee, want die bestaan niet! Je krijgt zo’n mat dus ook niet kado. Daar zit veel werk in. Heel veel werk. Laat dus gerust eens een stuk(je) staan. Mooi om te zien en bovendien ook goed voor bijen en vlinders.

De Tuinblogger

Laat ook eens een stuk(je) gras staan!

Onder de fruitbomen en knotwilgen laten we een rechte strook staan en elders in de tuin maaien we in een mooie golf een patroon. En zeker omdat we verder in de tuin ook veel rechte strakke hagen hebben staan, geeft dat wilde en ronde juist een mooi contrast én het scheelt werk. En met elk nieuw jaar wordt het mooier en mooier én verschijnen er meer bloemen. En de bijen en vlinders zijn je er dankbaar voor.

Maar ik heb geen grote tuin….

Dat hoeft ook niet. Ook op een wat kleiner stuk gras kun je gerust gewoon een deel(tje) even een periode niet maaien. Natuurlijk, heb je een héle kleine tuin en een grasmat van 3×3 dan is het niet echt een optie (en dan zou ik persoonlijk sowieso niet voor gras gaan en iets anders bedenken). In andere gevallen is het gewoon mogelijk!

Wat laat ik dan staan?

Wat jij wilt! Een recht stuk langs de achterkant van je tuin, een ronde vorm rondom een boom, een strak vierkant in het midden, of twee vierkanten naast elkaar met een wandelpad ertussen. Alles kan!

Wanneer gras dan wel maaien?

Op een bepaald moment wordt het gras en de bloemen wel te hoog én lelijk (eind juni meestal) en dan maaien we het rigoureus weg. Dat is dan wel even een grote klus, maar alle weken daarvoor hoefde je niet te maaien, moet je dan maar denken :). Waarom? Omdat je het dan niet in 1x eraf krijgt en omdat het onderop vochtig is. Wij maaien dus in fases. Eerste 2 x keer met kantjesmaaier en dan nog 2x met de grasmaaier. Van hoog naar steeds lager. En tussendoor laat je het gras even liggen (bij voorkeur dus op een zonnige dag doen), dat ruimt een stuk makkelijker op.

Haal al het maaisel weg voor schrale bodem

Ook ziet het er dan even een weekje lelijk uit, maar dat herstelt snel genoeg. Haal wel al het maaisel weg!  Als je meer bloemen wilt lukt dat namelijk vooral goed op een schrale grond. Hoe schraler hoe beter en dus ook de rest van het jaar die stukken NIET bijmesten. Wij drogen vervolgens het maaisel in de kas en geven het de rest van het seizoen aan onze cavia’s.

hooi-zelf-maken

Maai het hoge gras op vaste tijdstippen in het jaar

Na het maaien in juni kan je het of nóg een keer laten groeien (en dan eind september pas weer maaien)  of de plekken verder gewoon elke week weer wel met de rest mee maaien. Net wat je wilt. Het is dan trouwens wel nog van belang dat je elk jaar op ongeveer dezelfde tijdstippen maait. Zo krijgen de bloemen ook de kans hun zaad te verspreiden. En dan jaar na jaar komen er op die plek steeds meer terug.

Meer en meer natuurlijke aanpak

Deze blog schreven wij al een aantal jaar geleden. En zo leuk om te zien dat je steeds vaker niet gemaaide stukken gras ziet. Niet alleen bermen of rotondes worden door gemeentes later of minder gemaaid, ook in particuliere tuinen laten mensen het gras soms bewust even gaan. Er is zelfs nu een website die nog meer mensen uitnodigt dit te doen. Kijk ook maar een op maaimeinietnederland.nl

Dus laat los en laat ook eens een stukje staan 🙂
Wuivende groet,
De tuinblogger