Boekreview: ‘Liefde voor kippen’

Als je net als ik liefhebber van kippen bent, of als je overweegt kippen aan te schaffen dan is er nu een mooie complete nieuwe gids die je antwoorden op veel vragen over het houden en verzorgen van kippen geeft. Geschreven door groenjournalist Angelo Dorny.

Een complete gids

Dat Angelo net als ondergetekende superfan is van het houden van kippen, spat op elke bladzijde van zijn boek eraf. Het boek is met liefde gemaakt vol mooie foto’s en heldere teksten en is qua onderwerpen echt compleet te noemen: van de anatomie van kippen tot de rassen die je zou kunnen houden en van huisvesting tot het uitbroeden van kuikens.

De informatie gaat verder dan alleen dat het leuk is om kippen te houden en waarom je het wel (en ook niet!) zou moeten doen. Het geeft je antwoord op vragen waar je niet alleen als beginnend kippenhouder, maar ook als meer ervaren ‘kippenboer’ echt wat aan hebt. Zelf heb ik het nu als mooi naslagwerk in de kast staan. Altijd handig als een kip ineens wat ziek lijkt en je twijfelt wat het zou kunnen zijn.

Grote en kleine rassen

Angelo geeft een mooi overzicht van allerlei rassen die je zoal zou kunnen nemen. En grappig, hij start met het ras dat wij ook vaak gehad hebben: de Amrock! Maar dat zal vooral komen omdat deze met de A begint 🙂 Dat het een rustige en vitale kip is (wat je noemt een ‘beginnerskip’) en dat dit ras veel eieren legt wist ik al. Maar dat het er 240 per jaar zijn, was voor mij nieuw. Ik heb ze zelf nooit geteld namelijk 🙂 Maar leuk om lezen. Net als zijn enthousiaste omschrijving over hoe bijzonder een ei eigenlijk wel niet is! En dat is het!

Kuikens

Niets leuker dan zelf starten met kuikens. Die kun je kopen maar ook zelf uitbroeden of een van je kippen ze laten uitbroeden. Wij broedden er destijds zelf een flink aantal uit. In deze video zie je hoe we dat deden.

Angelo vertelt in zijn boek over natuurbroed. En een stuk makkelijker ook dan zelf continu van alles in de gaten moeten houden. Zelf stond ik ’s nachts op om de eitjes te draaien, maar dat kan dus een stuk makkelijker als je je kip dat laat doen. Ik vond het een van de leukste dingen die wij deden, maar laten we wel wezen, het is eigenlijk ook een stuk natuurlijker voor de kuikens lijkt me om door een echte kip te worden uitgebroed en lekker onder te schuilen 🙂

Lekker lezen

Maar goed, terug naar het boek. Het leest lekker weg en geeft je een mooie basis om van start te gaan. Het boek van Angelo Dorny van uitgeverij Fontaine is online en bij de boekhandels te koop.

Kakelende groet,

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Fotocredits: Tuinblogger en Quang