Helleborus-paars-tuin-tuinblogger

Kerstroos: een mooie sterke winterbloeier!

Een tuin vol met prachtige, kleurrijke bloemen, het geeft je energie en maakt je vrolijk. Wie wil dat nou niet? Maar veel bloemen overleven de vrieskou niet. Niet getreurd, daar is de Kerstroos (Helleborus) voor.

De grote witte bloemen met gele meeldraden stralen van november tot en met maart, ondanks wat sneeuw of kou, ze staan symbool voor pionieren en overleven. Ook heeft de Kerstroos een kleurrijk zusje: de Oosterse kerstroos. Met gele, roze en donkerpaarse bloemen. En vol spikkels. In allerlei soorten en maten verkrijgbaar, net wat jij wil dus.

It’s a tough one, die Helleborus

Winterbloeier

Als je hele tuin in winterslaap is, wordt de Helleborus wakker. De grote witte bloemen met gele meeldraden stralen van november tot en met maart, ondanks wat sneeuw of kou. Bij vorst kan de plant wat slapjes erbij hangen, maar deze komt direct na de vrieskou weer statig omhoog. Dit maakt de Helleborus heel populair. Zo populair dat deze plant – door de massale kweek – ziek werd en bijna helemaal verdween. Gelukkig is het gelukt om ze opnieuw te kweken. Met het oog op de donkere dagen is dat maar goed ook.

Fan van de kerstroos

Er zijn nog veel meer redenen waarom we fan zijn van de Helleborus:

  • In de Middeleeuwen werd de Helleborus gebruikt om boze wintergeesten uit de buurt te houden. Spookt het in huis? Let the Helleborus work his magic.
  • Wil je je tuin even helemaal omgooien? Deze winterbloeier kun je gemakkelijk transplanteren.
  • Hou ongedierte uit de buurt, veel beestjes houden niet van deze plant.
  • De plant staat symbool voor pionieren en overleven. Hoe zou dat nou komen…
  • De naam ‘Kerstroos’ komt uit een oude legende waarin de plant uit de sneeuw omhoogkwam uit de tranen van een meisje dat geen geschenk had voor het kindje Jezus. Dat is de echte Christmas spirit.
  • Hij geeft het zelf aan wanneer hij dorstig is – net een kind – door zijn bladeren slap te laten hangen. Na wat water staat hij er weer pront bij.

Helleborus Niger

Zelf heb ik geen witte, maar een mooie paarse in de tuin staan. Gekregen van een buurvrouw. En daarvan gaan er een aantal zeker als stek mee naar mijn nieuwe tuin!

Wil je de Kerstroos kopen? Vraag dan naar de Helleborus Niger. Niet te verwarren met de Helleborus Foetidus aka Stinkend Nieskruid. Die stinkt nogal 🙂

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Credits foto’s witte helleborus: Mooiwatplantendoen.nl

Esther

Op www.tuinblogger.nl combineert Esther haar liefde voor tuinieren, schrijven én fotograferen.