Steek je schop eens in je tuingrond !

Ga je binnenkort aan de slag met het aanleggen van je nieuwe tuin of wil je je huidige tuin renoveren? Start dan met de basis en steek niet je kop in het zand, maar een schop in je tuingrond. Want goede grond is de basis waarop je planten en bomen zullen groeien. Goede grond bevat de juiste hoeveelheid voedingsstoffen, water en lucht die het groen om ons heen nodig heeft om op hun mooist te groeien en bloeien. Als de grond van slechte kwaliteit is, kun je een mooie tuin wel vergeten. Of je nu alleen een grasveld met wat bomen wilt of een hele moestuin gaat aanleggen. Aan de slag dus en zorg voor een voedingsrijke bodem voor je verder gaat. De grondexperts van struiz zijn je hierbij graag van dienst.

Welke tuingrond heb ik?

Het is belangrijk om te weten welke soort tuingrond je tuin hebt, omdat dit je helpt bij het kiezen van de juiste planten en het onderhouden van je tuin. Zo groeien rhododendrons bijvoorbeeld het beste op zure grond met een pH-waarde tussen de 4,5 en 5,5. Deze soort grond is meestal te vinden in gebieden met veel naaldbomen. Bosrijke omgevingen dus. Rozen, hortensia’s en lavendel bijvoorbeeld groeien dan weer graag op niet-zure grond, ook wel alkalische grond (met een pH-waarde hoger dan 7). Ook sommige fruitbomen, zoals appelbomen en perenbomen, kunnen op alkalische grond groeien.

Soorten tuingrond?

Er zijn verschillende soorten grond die voorkomen in tuinen. De meest voorkomende zijn leemgrond, zandgrond en kleigrond. Ook heb je nog zavelgrond en veengrond. De ene grondsoort bevat veel meer voedingsstoffen en water dan de andere. De één laat water snel door, de ander kan een compacte massa zijn en slecht waterdoorlatend worden.

Om te weten welke tuingrond je in je tuin hebt kun je op verschillende plekken in je tuin een grondmonster nemen en dit laten analyseren door een gespecialiseerd bedrijf. Die meten de pH-waarde en de voedingswaarde van je grond. Je kan ook zelf proberen te kijken welke soort grond je hebt of je vraagt een ervaren tuinier uit de buurt of die het wellicht weet. Door naar de kleur, structuur en geur van de grond te kijken, kom je vaak al een heel eind.

Bemeste tuinaarde

Als blijkt dat jouw tuin wel een opkikker kan gebruiken, kun je in big bags of los gestort bemeste tuinaarde van struiz laten aanvoeren. Bemesting zorgt ervoor dat je het allerbeste uit je tuin kan halen! Weet je niet precies wat je nodig hebt voor jouw grond? Neem dan gerust contact op met de experts van struiz. Ze staan voor je klaar.

Tips aanleg en renovatie

En nog wat tips als je een tuin gaat aanleggen of renoveren. Doe dit volgens een vooraf gemaakt stappenplan. Dit zorgt ervoor dat je weet wat je wilt bereiken en hoe je dat gaat doen. Start met het bepalen van een budget en schakel experts in bij zaken die je wil laten uitvoeren of zaken waar je zelf geen verstand van hebt. Start met de basis en laat goede grond aanvoeren als je tuingrond arm zonder veel voedingsstoffen blijkt te zijn. Kies daarna de juiste bomen en planten en doe dat niet alleen op basis van je eigen smaak, maar vooral ook op basis van de behoefte van het specifieke groen. Dat scheelt je later een hoop onnodig extra onderhoud. Deze planten zullen het namelijk van nature en vanzelf gewoon beter doen!

Enthousiaste grondmensen!

De mensen van struiz worden enthousiast van alles wat met grond te maken heeft, en dat steken ze niet onder tuinstoelen – of banken. Op hun website zie je dat het echte tuinexperts zijn die niet alleen veel goede tips geven, maar je ook topproducten leveren. Ze verkopen alle grondsoorten en producten die je nodig hebt bij het aanleggen of renoveren van je tuin. Van ophoogzand tot teelaarde, van boomschors tot grind in big bags of losgestort.

Ook hebben ze een superhandige ophaalservice. Want heb je na je klus tuinafval? (en wie heeft dat niet na dit soort klussen?) Met hun ophaalservice helpen ze je daar zo vanaf. Je ontvangt dan een lege big bag die je kunt vullen tot 10 cm onder de rand. Klaar? struiz doet de rest! Wel zo praktisch en makkelijk.

Dus steek je schop in het zand, pardon, je grond, en maak je plan. Dat wordt dan straks (weer) echt volop genieten in je eigen tuin.

Schepze!


Deze blog bevat gesponsorde elementen
Photocredits: Tuinblogger.nl , struiz, Wolfgang Hasselmann
, Roman Synkevych 🇺🇦, Zoe Schaeffer