mulchmateriaal-tuinblog

Mulchen beter voor je grond en je tijd!

Mulchen. Dé methode om groen te tuinieren. Het leggen van dikke lagen organisch materiaal heeft heel veel voordelen. Of je het nu in de natuurlijke moestuin of in je siertuin inzet, het is goed voor je grond en scheelt je zelf ook nog eens werk. Recent verscheen een goed nieuw boek waarin je duidelijk wordt uitgelegd wat mulchen is en hoe je het het beste toepast. Een praktische handleiding dus, geschreven door Frank Anrijs.

Netjes tuinieren doet de natuur ook niet

De drempel om te mulchen en je bodem te bedekken met dikke lagen organisch materiaal is echter voor veel mensen groot. Netjes de aarde weer helemaal zwart aanharken om al je planten heen, het zit namelijk in veel mensen als gewoonte ingebakken. Net als het altijd maar weghalen van grasmaaisel van je grasveld (om er vervolgens weer tonnen aan mest op te gooien omdat de grond is uitgeput). Dat laatste is alleen handig als de grond wilt verschralen om er bijvoorbeeld een bloemenweide op te maken. Of wat denk je van al die bladeren (met zo’n vreselijke bladblazer) die dwangmatig worden weggehaald en weggegooid. Nergens voor nodig allemaal. Neem een voorbeeld aan de natuur, ooit daar een stuk zwarte grond gezien? Nee, precies. Het hergebruikt alles weer in de kringloop van de natuur.

Zelf heb ik een hakselaar en hergebruik ik alle snippers en bladeren in de borders.

Dus sla aan het  mulchen mensen. Goed voor je tuin en het scheelt je zelf nog een hoop tuin-opruim-werk ook! Hoe je het aanpakt lees je in dit boek over mulchen. 

De voordelen van mulche

  • De bodem droogt veel minder snel uit 
  • Beter bodemleven en bodemstructuur
  • Geen last van onkruid en slakken
  • Meer vrije tijd

Natuurlijk tuinieren is dé methode om groenten te kweken in de toekomst

Door de klimaatverandering hebben we te maken met steeds langere periodes van extreem weer en deze stellen hoge eisen aan je tuin. Mulchen kan een belangrijk onderdeel zijn van je manier van tuinieren om hier een antwoord op bieden in de komende jaren. De drempel om te mulchen en je bodem te bedekken met dikke lagen organisch materiaal is voor velen groot, maar met behulp van dit boek ga je met plezier met mulchen aan de slag in je tuin.

Het gemak van mulchen is vooral het onkruid dat wordt tegengegaan zodat je veel tijd spaart!

Aardbeien in mijn moestuin in het stro! Aardbeien heten in het Engels niet voor niets ‘straw-berries‘ dus als de planten eenmaal lekker aan ’t groeien zijn en ik vruchten zie ontstaan, bedek ik de bodem met stro. Zo raken de vruchten straks niet de grond en kun je verrotting van je mooie oogst voorkomen. Het ziet er bovendien gezellig uit en je hoeft door het stro ook nauwelijks meer onkruid te wieden.

Praktische handleiding mulchen

Je krijgt uitleg over de theorie van mulchen, maar nog veel meer over de praktijk. Wat mag je gebruiken, wanneer mulch je best, hoe leg je die mulch en hoe zaai en plant je daarna? Het komt allemaal aan bod waardoor angst voor mulchen wegvalt en je merkt dat mulchen je tuin goed zal doen.

Natuurlijk is deze theorie ook toepasbaar in de siertuin.

Wat is mulchen?

Mulchen is een tuinbouwpraktijk waarbij organisch materiaal zoals stro, bladeren, grasresten en takjes over de grond worden verspreid om de bodem te beschermen en de groei van planten te bevorderen. Het organische materiaal wordt niet onder de grond begraven, maar blijft op de bodem liggen om als bescherming te dienen.

Wat is een goede mulchlaag?

Een goede mulchlaag bestaat uit organisch materiaal dat gemakkelijk verteert en de bodem van voedingsstoffen voorziet. Goede voorbeelden zijn bladeren, gemaaid gras, houtsnippers en stro. De mulchlaag moet minstens 5 tot 10 cm dik zijn om voldoende bescherming te bieden en het vocht vast te houden.

Is mulch hetzelfde als compost?

Nee, mulch en compost zijn niet hetzelfde. Compost is een voedingsrijke bodemverbeteraar die ontstaat door het composteren van organisch materiaal. Mulch daarentegen is een beschermende laag organisch materiaal die op de bodem wordt gelegd om de bodem te beschermen en vocht vast te houden.

Hoe maak je mulch?

Mulch kan op verschillende manieren worden gemaakt. Een goede manier is om organisch materiaal zoals bladeren, grasresten en takjes te verzamelen en dit te versnipperen met een grasmaaier of hakselaar. Het versnipperde materiaal kan vervolgens direct over de bodem worden verspreid. Een andere manier is om mulch te kopen bij een tuincentrum of kwekerij.

Redactie Tuinblogger