mulchmateriaal-tuinblog

Mulchen beter voor je grond en je tijd!

Mulchen. Dé methode om groen te tuinieren. Het leggen van dikke lagen organisch materiaal heeft heel veel voordelen. Of je het nu in de natuurlijke moestuin of in je siertuin inzet, het is goed voor je grond en scheelt je zelf ook nog eens werk. Recent verscheen een goed nieuw boek waarin je duidelijk wordt uitgelegd wat mulchen is en hoe je het het beste toepast. Een praktische handleiding dus, geschreven door Frank Anrijs.

Netjes tuinieren doet de natuur ook niet

De drempel om te mulchen en je bodem te bedekken met dikke lagen organisch materiaal is echter voor veel mensen groot. Netjes de aarde weer helemaal zwart aanharken om al je planten heen, het zit namelijk in veel mensen als gewoonte ingebakken. Net als het altijd maar weghalen van grasmaaisel van je grasveld (om er vervolgens weer tonnen aan mest op te gooien omdat de grond is uitgeput). Dat laatste is alleen handig als de grond wilt verschralen om er bijvoorbeeld een bloemenweide op te maken. Of wat denk je van al die bladeren (met zo’n vreselijke bladblazer) die dwangmatig worden weggehaald en weggegooid. Nergens voor nodig allemaal. Neem een voorbeeld aan de natuur, ooit daar een stuk zwarte grond gezien? Nee, precies. Het hergebruikt alles weer in de kringloop van de natuur.

Zelf heb ik een hakselaar en hergebruik ik alle snippers en bladeren in de borders.

Dus sla aan het  mulchen mensen. Goed voor je tuin en het scheelt je zelf nog een hoop tuin-opruim-werk ook! Hoe je het aanpakt lees je in dit boek over mulchen. 

De voordelen van mulchen

  • De bodem droogt veel minder snel uit 
  • Beter bodemleven en bodemstructuur
  • Geen last van onkruid en slakken
  • Meer vrije tijd

Natuurlijk tuinieren is dé methode om groenten te kweken in de toekomst

Door de klimaatverandering hebben we te maken met steeds langere periodes van extreem weer en deze stellen hoge eisen aan je tuin. Mulchen kan een belangrijk onderdeel zijn van je manier van tuinieren om hier een antwoord op bieden in de komende jaren. De drempel om te mulchen en je bodem te bedekken met dikke lagen organisch materiaal is voor velen groot, maar met behulp van dit boek ga je met plezier met mulchen aan de slag in je tuin.

Het gemak van mulchen is vooral het onkruid dat wordt tegengegaan zodat je veel tijd spaart!

Aardbeien in mijn moestuin in het stro! Aardbeien heten in het Engels niet voor niets ‘straw-berries‘ dus als de planten eenmaal lekker aan ’t groeien zijn en ik vruchten zie ontstaan, bedek ik de bodem met stro. Zo raken de vruchten straks niet de grond en kun je verrotting van je mooie oogst voorkomen. Het ziet er bovendien gezellig uit en je hoeft door het stro ook nauwelijks meer onkruid te wieden.

Praktische handleiding mulchen

Je krijgt uitleg over de theorie van mulchen, maar nog veel meer over de praktijk. Wat mag je gebruiken, wanneer mulch je best, hoe leg je die mulch en hoe zaai en plant je daarna? Het komt allemaal aan bod waardoor angst voor mulchen wegvalt en je merkt dat mulchen je tuin goed zal doen.

Natuurlijk is deze theorie ook toepasbaar in de siertuin.

Esther

Op www.tuinblogger.nl combineert Esther haar liefde voor tuinieren, schrijven én fotograferen.