naaktslak bestrijden

Help, ik heb last van naaktslakken!

In mijn tuin lijken naaktslakken een ware ‘slow motion’ invasie te hebben gelanceerd, alsof ze besloten hebben dat mijn groene paradijs hun ‘all-you-can-eat’ buffet is! Het lijkt erop dat ze zich tegoed doen aan alles wat groen is, alsof ze hun slijmerige handtekening op elk blad achterlaten. Het is hoog tijd voor een ‘snelle’ strategie om deze slijmerige gasten met een flinke dosis humor en vastberadenheid te slim af te zijn.

Wat zijn naaktslakken?

In mijn tuin hebben de naaktslakken de laatste tijd flink huisgehouden. Nu vraag je je misschien af, wat zijn naaktslakken eigenlijk? Wel, naaktslakken zijn weekdieren zonder het harde schelpje dat slakken doorgaans dragen. Ze variëren in grootte, maar ze delen één gemeenschappelijke eigenschap: een onverzadigbare eetlust voor alles wat groen en sappig is in je tuin. Ze kunnen bloemen, bladeren en zelfs groenten verorberen, waardoor ze zich ongewenst tot ware gasten in je buitenparadijs transformeren. Deze langzame maar vastberaden wezens kunnen een echte uitdaging vormen, en het wordt hoog tijd dat we ze op een serieuze en doeltreffende manier aanpakken.

Wat is het nut van een naaktslakken?

Ah, naaktslakken, die mysterieuze wezens die vaak de boosdoeners zijn in onze tuinen. Maar, geloof het of niet, ze hebben ook hun plaats in het ecosysteem en vervullen enkele belangrijke rollen:

 1. Aaseters: Naaktslakken helpen bij het recyclen van organisch materiaal in de natuur. Ze voeden zich met rottend plantenmateriaal, dode insecten en zelfs ontlasting. Hierdoor dragen ze bij aan het opruimen en afbreken van organisch afval in ecosystemen.
 2. Voedsel voor andere dieren: Hoewel naaktslakken planteneters zijn, dienen ze als voedsel voor tal van dieren. Vogels, kikkers, egels en sommige insecten zien naaktslakken als een smakelijke prooi.
 3. Bodemomwoelers: Door hun bewegingen in de bodem helpen naaktslakken bij het beluchten en omwoelen van de grond. Dit kan bijdragen aan een betere bodemstructuur en helpt bij de verspreiding van zaden.

Hoewel ze soms overlast kunnen veroorzaken in tuinen, zijn naaktslakken in de natuur eigenlijk een deel van het evenwicht en vervullen ze ecologische functies. Dus, terwijl we ons tuinieren met deze ‘glibberige’ vrienden kunnen bemoeilijken, moeten we onthouden dat ze hun eigen plaats in het grote ecologische plaatje hebben.

Wat is het lievelingseten van de slak?

Natuurlijk, hier is een lijst van planten en bloemen waar slakken vaak van houden. Houd er rekening mee dat dit algemene voorkeuren zijn, en slakken kunnen variëren in hun eetgedrag, afhankelijk van de locatie, soort en beschikbaarheid van voedsel:

 1. Hosta’s: slakken zijn berucht om hun voorliefde voor hosta’s. De grote, sappige bladeren zijn bijzonder aantrekkelijk.
 2. Slaplantjes: slakken genieten van jonge slaplantjes en sla wordt vaak aangetast als je geen maatregelen neemt om ze weg te houden.
 3. Lupines: de bladeren van lupines zijn een favoriet voor slakken.
 4. Zonnebloemen: vooral de jonge scheuten van zonnebloemen zijn gevoelig voor slakkenvraat.
 5. Delphiniums: deze prachtige bloemen zijn geliefd bij slakken.
 6. Dahlia’s: slakken kunnen de bladeren van dahlia’s beschadigen. (zie bijv Dahlia’s in de historische moestuin in Doorn)
 7. Aardbeiplanten: slakken kunnen aardbeienplanten aanvallen, vooral wanneer de vruchten dicht bij de grond hangen.
 8. Viooltjes: viooltjes zijn vaak een prooi voor slakken, vooral wanneer ze jong zijn.
 9. Astilbes: slakken eten graag de bladeren van astilbes.
 10. Hosta’s: de grote, decoratieve bladeren van hosta’s zijn een delicatesse voor slakken.
 11. Lelies: leliebloemen en knoppen kunnen worden aangetast door slakken.

Om slakken weg te houden van deze planten, kun je overwegen om maatregelen te nemen, zoals het gebruik van slakkenlokdozen, het handmatig verwijderen van slakken, mulchen met scherpe materialen zoals grind of eierschalen (die slakken ontmoedigen om over te kruipen), en het planten van soorten die natuurlijke vijanden van slakken aantrekken, zoals vogels en egels.

Het kan ook nuttig zijn om te weten welke planten slakken minder aantrekkelijk vinden. Sommige geurige kruiden zoals tijm en rozemarijn, evenals planten met harige of stekelige bladeren, zoals salie en lavendel, zijn vaak minder geliefd bij slakken.

Hoe maak je je tuin aantrekkelijk voor natuurlijke vijanden van slakken: vogels en egels

Welkom in je groene oase! Je tuin is niet alleen jouw toevluchtsoord, maar ook een paradijs voor vogels en egels. En wat is hun specialiteit? Slakken opsnuiven als een smakelijke snack! 🐌🍽️

Dus, hoe maak je je tuin onweerstaanbaar voor deze gevederde en stekelige vrienden? Denk aan je tuin als een all-you-can-eat slakkenbuffet voor hen. Laat je tuin de ontmoetingsplaats zijn waar vogels en egels zeggen: “Laten we samen de slakkenbrigade aanpakken!” Want in je tuin geldt het motto: “Friends of Slugs zijn Friends of Birds.” We willen tenslotte geen vijanden maken, toch? 😉

Maar hoe trek je deze natuurlijke slakkenbestrijders aan? Wel, vogels en egels houden van variatie. Dus, plant wat smakelijke planten die ze aantrekken. Zonnebloemen, korenbloemen, en kamperfoelie zijn enkele favorieten. Het zijn als het ware de ‘fastfoodketens’ voor deze gevederde vrienden.

Creëer de perfecte ambiance in je tuin door wat lage struiken of heggen te planten, waar egels zich kunnen verschuilen. Maak het hun thuis en serveer de slakken als een delicatesse. En onthoud, in de wereld van slakkenbestrijding zijn vogels en egels de ‘superhelden’ die elke tuin verdient.

Laat de rode loper uit voor vogels en egels, en laat ze weten dat ze altijd welkom zijn voor een all-you-can-eat slakkenfeest. Het is tenslotte hun ‘snackbar’.

Dus, kies voor vogels en egels als je tuinpartners in crime, en zorg ervoor dat de enige ‘pest’ in je tuin de slakken zijn en niet de pesticiden. Moge je tuin altijd gonzen van de activiteit, omdat vogels en egels er een vrolijke chaos van maken!

Ik hoop dat deze tips je helpen om je tuin om te toveren tot een waar paradijs voor onze gevederde en stekelige vrienden. 🐦🦔 Geniet van je tuinavontuur!

Afbeelding van Milieucentraal.nl

Methodes die niet werken tegen slakken

Veel mensen hebben gehoord van enkele ‘slimme’ trucjes om slakken te slim af te zijn. Maar laten we eerlijk zijn, die slakken zijn vastbesloten en hebben hun eigen ideeën! 😅

Laten we eens kijken naar enkele van deze zogenaamde ‘wondermiddelen’ die in de praktijk niet altijd zo wonderbaarlijk blijken te zijn.

Eerst heb je die mysterieuze koperringen en koperen tape. Het idee is dat slakken de elektrische schok van koper niet kunnen verdragen en weg zullen blijven. Leuk bedacht, maar sommige slakken stappen gewoon stoïcijns over die ringen heen, alsof ze op een muzikale mat lopen. Slim, die slakken! 🐌🎵

En wat dacht je van het alledaagse koffiedik? Het wordt wel eens gezegd dat slakken daar een afkeer van hebben. Het enige probleem? Die slakken moeten wel een bad nemen in jouw ochtendbrouwsel voordat ze het beuken! Dus je kunt koffiedik strooien, maar verwacht niet dat ze plotseling “koffieschuw” worden. ☕🐌

Oh, zout, de nachtmerrie van elke slak. Het droogt ze uit en kan je tuin tijdelijk redden. Maar wacht, het is niet echt diervriendelijk, en andere tuinbewoners kunnen er ook slachtoffer van worden. Dus misschien toch maar een iets zachtere aanpak?

En dan hebben we die eierschalen. Ja, die scherpe randen zouden slakken moeten afschrikken. Maar slakken zijn blijkbaar taaier dan ze eruitzien, want ze kruipen gewoon rustig over die randen heen, alsof ze een wandeling maken in het park! 🥚🐌

Tot slot, de biervallen. Ze klinken als een feest voor slakken, toch? Slakken worden aangetrokken door het bier en verdwijnen dan stilletjes. Helaas, slakken houden van een feestje, en je zult regelmatig moeten opruimen. En ze lijken wel vreemde drinkers, want ze willen gewoon niet weggaan!

Dus, wat is het moraal van het verhaal? Slakken kunnen slimmer zijn dan we denken. Terwijl sommige van deze methoden soms wel een beetje werken, is het vaak het beste om ze te combineren en een holistische aanpak te hanteren. En wie weet, misschien kun je een vredesovereenkomst met die slijmerige beestjes sluiten – of in ieder geval een wapenstilstand. 😄🪶🌼

Product tegen slakken kopen?

Als je op zoek bent naar een oplossing tegen slakkenplagen, overweeg dan om de natuur een handje te helpen. In plaats van direct naar bestrijdingsmiddelen te grijpen, kun je proberen om een vriendelijke omgeving te creëren. Ze zullen graag een smakelijk slakkenhapje verorberen en je tuin op een natuurlijke manier vrijwaren van deze slijmerige belagers. Als je echter een extra hulpmiddel wilt inzetten, zijn er regenvaste slakkenkorrels beschikbaar. Deze korrels zijn op basis van natuurlijke ingrediënten en zullen slakken op een veilige manier ontmoedigen zonder schade toe te brengen aan andere tuinbewoners. Onthoud echter dat het creëren van een gastvrije omgeving voor natuurlijke vijanden de voorkeur verdient boven het gebruik van producten. 🌱🐦🦔

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Naaktslakken
https://www.milieucentraal.nl/huis-en-tuin/tuinontwerp/insecten-en-dieren-in-je-tuin/