Witte sneeuwklokjes starten het tuinseizoen

Sneeuwklokjes (Galanthus): klein maar groots zijn ze. Vooral als je er heel veel in je tuin hebt staan! Een symbool van nieuw leven. Elk jaar weer is namelijk het opkomen van de puntjes van de sneeuwklokjes voor mij het sein dat we weer gaan beginnen in de tuin. Het is gedaan met de dorre borders, het groen is onderweg!

Sneeuwklokjes in het gras

Van oorsprong groeien sneeuwklokjes graag in een bos, waar ze van onder een dikke laag bladeren zo aan het begin van het jaar ineens massaal naar boven komen. Eerst de bloemen en daarna het blad. Bij mij staan ze in het gras onder een grote boom. Daar doen ze het wel goed, maar niet zo top als ik ze ooit in de bossen van Texel zag. Daar waar de sneeuwklokjes staan, maai ik het gras pas weer als het loof min of meer afgestorven is. Net als bij narcissen. Zo krijgen de plantjes de voeding die ze nodig hebben om zich verder te ontwikkelen.

Vermeerderen van sneeuwklokjes

Elk jaar probeer ik er dus meer van te maken maken. Dat doe ik door na de bloei een aantal van de grootste pollen op te graven, te splitsen en te herplanten. Dat gaat sneller vind ik dan elk jaar weer nieuwe bollen planten, en is ook wat goedkoper natuurlijk.

Ik ben gek op sneeuwklokjes (Galanthus). Daarom graaf ik na de bloei, zo rond maart, een paar van de grotere pollen uit het gras op, scheur ze en verplant ze weer. Hoe meer het er worden, hoe beter!

sneeuwklokje

Soorten sneeuwklokjes

Ik heb ooit bolletjes in het tuincentrum gekocht, van buren wat pollen gehad en zelf nogal wat pollen uit een berm bij mij aan de overkant gehaald. Ze hebben zich vast onderling gemengd in de loop der jaren. Dus welke soorten ik heb, ik zou het je niet kunnen zeggen. En heel eerlijk, zo precies hoef ik dat zelf ook niet te weten.

Heb jij daar wel interesse in? Ga dan eens zo rond februari naar Dordrecht. Daar organiseert mevrouw Fallinger elk jaar haar open-tuin-dagen. Zij is in Nederland de Nationale Collectiehouder sneeuwklokjes en heeft meer dan 600 verschillende sneeuwklokjes verzameld! Hoe zou ze ze uit elkaar houden hé.

Sneeuwklokjesboom

Wat ik nog erg leuk vond en graag op deze blog wil melden, is de ontdekking van deze boom op de website van een Belgische plantenkweker: een sneeuwklokjesboom (halesia-carolina) Prachtig!

Sneeuwklokjesboom
Sneeuwklokjesboom halesia-carolina

Een vrij zeldzame kleine boom / struik die met zijn witte bloemen zeker aan een sneeuwklokje doet denken. Ik overweeg er een in de herfst aan te schaffen. Is toch weer eens wat anders!

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Fotocredits: Tuinblogger, sneeuwklokjes boom: Boomkwekerij-Plantencentrum Jos & Peter Van Dyck   , Annie Spratt