Het tuinhuis of terras verwarmen: de voor- en nadelen

Het tuinhuis of terras verwarmen: de voor- en nadelen

Je buitenruimte het hele jaar door warm houden kan een uitdaging zijn, vooral wanneer het weer zo onvoorspelbaar kan zijn. Met een terrasverwarmer ga je de koudere dagen te lijf en blijf je langer warm op je favoriete buitenplekje.

Waarom je tuinhuis of terras verwarmen?

We zijn buitenmomenten steeds meer gaan waarderen. Daarom wordt het steeds belangrijker om comfortabele buitenomgevingen te creëren waar mensen zich echt welkom voelen, waardoor er meer momenten van gezelligheid in de open lucht ontstaan. Wie houdt er immers niet van een goed gesprek op het terras of in de buitenlucht?

Met terrasverwarming is het mogelijk om van die momenten te genieten op je terras. Zelfs als de dagen grijs en regenachtig zijn, creëert terrasverwarming een comfortabele en gezellige sfeer die je terras een maximaal potentieel geeft.

De voordelen van terrasverwarming met radiator

Langdurige warmte

Wanneer een infrarood verwarming wordt uitgeschakeld, verdwijnt de warmte. Maar bij warmwaterverwarming voegen een radiator van CVkoopjes urenlang warmte toe omdat ze de warmte van het water erin vasthouden. De ketel houdt zoveel warmte vast dat je drie tot vier uur na het uitschakelen nog steeds warmte uit de radiatoren voelt komen. Dit geeft je terras of tuinhuis dat consequent knusse gevoel waar mensen tijdens de wintermaanden naar verlangen.

Betere luchtkwaliteit

Veel verwarmingmiddelen circuleren alles in de lucht, inclusief stof en andere allergenen. Omdat radiatoren geen luchtbeweging hebben, vermindert dit de hoeveelheid stof en vuil die in je omgeving circuleert. Je hebt ook geen luchtkanalen om schoon te maken en er zullen minder allergenen in de lucht zijn om te zuiveren.

Stillere werking

Verwarmingstoestellen kunnen behoorlijk wat lawaai maken omdat ze warme lucht door de omgeving blazen. Omdat er geen geforceerde luchtcomponent is voor het verwarmen van warm water, werken deze systemen veel stiller.

De nadelen van terrasverwarming met radiator

Esthetisch minder aantrekkelijk

Radiatoren moeten in het zicht worden opgehangen om het beste rendement te halen. Alleen vindt niet iedereen een radiator even mooi. Vaak komen ze uitsluitend in het wit waardoor ze soms moeilijk in te passen zijn in de omgeving. Gelukkig zijn er tegenwoordig al iets modernere toestellen die visueel iets aantrekkelijker zijn. 

Heeft regelmatig onderhoud nodig

Je terras of tuinhuis verwarmen met een radiator betekent dat je een cv-ketel nodig hebt. 

Omdat een cv-ketel, de leidingen of de radiator zelf kan corroderen en lekken, heeft je verwarmingssysteem regelmatig toezicht en onderhoud nodig. Dit kan doorheen de jaren heen wat gaan kosten. Al zorgt een regelmatig onderhoud er ook voor dat je verwarmingstoestel efficiënt blijft werken.

Redactie Tuinblogger