Tips om meer kilometers met je e-bike te fietsen

Tips om meer kilometers met je e-bike te fietsen

Elektrische fietsen zijn momenteel erg populair en worden door jong en oud gebruikt. Bij het aanschaffen van een e-bike zijn er verschillende factoren waar men rekening mee houdt, waaronder het aantal kilometers dat kan worden afgelegd met een volledig opgeladen accu. Hoewel de fabrikant in de handleiding een indicatie geeft van de actieradius, blijkt dit in de praktijk vaak anders te zijn.

Er zijn diverse factoren die de actieradius van een e-bike beïnvloeden. De belangrijkste factor is de capaciteit van de accu. Hoe groter de capaciteit, hoe meer kilometers men kan afleggen. Het is vergelijkbaar met de benzinetank van een auto: een grotere tank biedt meer brandstof. Als men lange fietstochten wilt maken zonder de accu tussentijds op te laden, dan is het aan te raden om te kiezen voor een e-bike met een grote capaciteit. Als de capaciteit van de accu tegenvalt, kan men kiezen voor fietsaccu revisie, waarbij men ook een grotere capaciteit kan kiezen.

Een andere factor die de actieradius beïnvloedt is de bandenspanning. Een te lage bandenspanning zorgt voor een hogere wrijving met de weg, waardoor de motor meer energie van de accu vraagt. Dit resulteert in een kortere actieradius. Daarom is het belangrijk om regelmatig de bandenspanning te controleren.

Het rijgedrag van de fietser is ook van invloed op de hoeveelheid energie die de motor moet leveren. Het is daarom aan te raden om in een lage versnelling te starten en steeds op te schakelen naar een hogere versnelling. Hierdoor wordt er zo min mogelijk energie van de accu gevraagd.

Tot slot zijn er ook omgevingsfactoren die de actieradius kunnen beïnvloeden, zoals het terrein, de conditie van het wegdek en het weer. Bij het fietsen op een heuvelachtige weg wordt er meer energie van de accu gevraagd dan op een vlakke weg. Een geasfalteerde weg draagt bij aan een grotere actieradius. Bovendien kan de actieradius bij een lage buitentemperatuur afnemen met wel 20 procent. In de winter moet de accu daarom vaker worden opgeladen.

Herman Publishly