Dit zijn de juiste graszoden voor je gazon

Dit zijn de juiste graszoden voor je gazon

Gras is een belangrijk element van een groene tuin. Het geeft kleur en is daarnaast een sterke bodem die veel onkruid tegenhoudt. Gras wordt vaak voor allerlei doeleinden gelegd. Zo dient het gazon vaak als speelweide, zitten we er graag op wanneer de zon schijnt of is het de perfecte ondergrond voor een wilde insectentuin. Waar je je gras ook voor gebruikt, het is belangrijk om de juiste soort te kiezen. Kies je een verkeerde soort, dan zal je gras waarschijnlijk snel kale of dode plekken gaan vertonen. Wil je graag een goede keuze maken? In dit artikel lees je welke graszoden geschikt zijn voor welke doeleinden.

Onderhoudsarm gras

De meeste soorten gras zijn snelle groeiers. Vooral in de zomer kan het binnen de kortste keren tot enkelhoogte groeien. Wanneer je geen zin hebt om constant je gras te moeten maaien, kun je het beste voor onderhoudsvrije graszoden van graszoden-online.nl kiezen. Deze graszoden worden ook wel onder de naam “Premium gazon” verkocht. Dit soort gras wordt veel gekocht door bedrijven, zoals gemeenten en andere organisaties. Bedrijven hebben vaak geen tijd om hun gras regelmatig te maaien en daarom kiezen ze het liefst voor dit soort graszoden. 

De Premium gazon graszoden bestaan uit een mix van Engels raaigras, veldbeemd en roodzwenk. Samen vormen deze grassoorten een gazon dat goed betreedbaar is en tot wel 40% minder onderhoud vergt dan het doorsnee grasveld. De grasmat is donkergroen en zeer dicht, waardoor het zelfs door intensief gebruik niet snel schade zal oplopen. Voor een onderhoudsarme tuin kies je dus het liefste voor Premium gazon graszoden.

Gras dat tegen een stootje kan

Wordt je gras veel gebruikt, omdat bijvoorbeeld de kinderen erop spelen of er veel op gelopen wordt? Dan is het belangrijk om graszoden te kiezen die wel tegen een stootje kunnen. In dit geval kun je het beste voor speelgras gaan. Net als Premium gazon graszoden, is speelgras makkelijk te onderhouden. Daarnaast kan het zeker tegen een stootje en zal het relatief minder snel scheuren. Met speelgras kun je dus lekker picknicken of met de kinderen spelen, zonder het gras om het jaar te hoeven vervangen. 

Speelgras is meestal een mix van de grassoorten Engels raaigras, veldbeemd en roodzwenk. Dit zijn langzaam groeiende soorten die zeker tegen een stootje kunnen. Het gras is van uitstekende kwaliteit en is relatief goedkoper dan Premium gazongras. Veel particulieren kiezen voor dit soort gras omdat het niet alleen minder snel schade oploopt, maar ook nog goed tegen de felle zon kan.

Gras voor in de schaduwrijke tuin

Niet elke grassoort kan goed tegen schaduw. De meeste grassoorten hebben namelijk veel zon nodig om hun kleur te kunnen behouden en niet af te sterven. Kies daarom bij een schaduwrijke tuin voor graszoden die goed in de schaduw kunnen overleven, zoals speciaal schaduwgras voor particulieren. Schaduwgras bestaat meestal uit een mix van Engels raaigras, Rietzwenk en Poa Supina. Deze soorten geven een robuustere grasmat dan de andere graszoden. 
Schaduwgras kan niet alleen goed overleven in de schaduw, maar doet het daarnaast ook nog eens goed in de felle zon. Hierdoor wordt deze veelzijdige grasmix veel gekozen door mensen die bomen of een hok in de tuin hebben die veel schaduw veroorzaken. Het is meestal iets duurder in aanschaf, maar is zeer veelzijdig en sterk. Voor een prachtige grasmat in een tuin met gemengde standplaatsen kies je dus het liefst voor schaduwgras.

Herman Publishly