4 tips om je tuin te helpen om de steeds drogere periodes te laten overleven

4 tips om je tuin te helpen om de steeds drogere periodes te laten overleven

Langzaam maar zeker kennen we in Nederland steeds langere periodes van droogte. Het wordt zelfs steeds aantrekkelijker voor mensen om met een wijngaard te beginnen. Wanneer jij een fan bent van je tuin er mooi uit te laten zien, kunnen deze droge periodes een bedreiging vormen. Daarom geven we je in deze blog 4 tips om je tuin te helpen om de steeds drogere periodes te laten overleven.

Maak gebruik van een watertank

De eerste tip die we je mee willen geven, is om gebruik te maken van watertanks. Op plekken als Altec Parts kun je vaak een passende oplossing vinden op dit vlak. Er zijn verschillende redenen om watertanks aan te schaffen voor je tuin. Als eerste zal het je in de zomermaanden helpen om veel tijd te besparen bij het besproeien van je tuin. Ten tweede zorgen watertanks ervoor dat je je geen zorgen hoeft te maken dat je water opraakt tijdens droge periodes doordat je extra reserves hebt. Ten derde heb je met watertanks veel meer controle over de hoeveelheid water die op je planten en grond wordt gesproeid.

Installeer een irrigatiesysteem

Naast het aanschaffen van een watertank is het geen slecht idee om een irrigatiesysteem te installeren. Irrigatiesystemen zorgen voor de regelmatige en gelijkmatige verdeling van water over je tuin, waardoor elke plant de nodige hoeveelheid water krijgt. Dit is bijzonder nuttig tijdens droge perioden, omdat je er zeker van kunt zijn dat je planten goed verzorgd worden, ongeacht hoe droog het wordt. Systemen variëren van eenvoudige druppelirrigatie tot complexere ondergrondse installaties, afhankelijk van je tuin en budget.

Kies voor planten die goed tegen droogte kunnen

Een andere effectieve strategie om je tuin tegen droogte te beschermen, is het kiezen van planten die goed tegen droogte kunnen. Dit zijn planten die aangepast zijn om in drogere omstandigheden te overleven, vaak omdat ze uit gebieden komen waar droogte normaal is. Deze soorten hebben meestal diepere wortels die vocht uit de grond kunnen opnemen, of ze hebben bladeren die minder water verdampen. Het selecteren van de juiste planten kan dus een groot verschil maken in hoe goed je tuin de drogere maanden doorstaat.