De fysieke en mentale voordelen van werken in de tuin

De tuin is in principe maar een simpele oppervlakte rondom je woning, maar toch heeft het gigantisch veel functies. In eerste instantie is een tuin goed voor de ontwikkeling van kinderen. Jonge kinderen kunnen nog niet buitenshuis spelen, want dat is te gevaarlijk door al het verkeer. Maar in de tuin kunnen ze wel hun energie kwijt en dat is natuurlijk bijzonder gunstig. Daarnaast heeft de tuin ook een sociale functie, want het is de ideale plek voor sociale gelegenheden. Je kunt onder meer tuinfeestjes geven of leuke spelletjes doen met je vrienden.

Individueel van de tuin genieten behoort dan ook nog tot de mogelijkheden. Als je een beetje geld op de bank hebt staan, kun je bijvoorbeeld een sauna of jacuzzi laten plaatsen. Daarnaast is het bijzonder leuk om groenten in de tuin te verbouwen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. 

Er is echter een aspect waar mensen met een tuin vaak niet vrolijk van worden: onderhoudswerkzaamheden verrichten. Maar misschien ga je het leuker vinden wanneer je beseft dat werken in de tuin verschillende voordelen met zich meebrengt. 

Verbinding met de natuur 

De mens stond oorsproneklijk natuurlijk in verbinding met de natuur. Daar zijn wij als primaat groot geworden, maar natuurlijk heeft de verstedelijking voor een gehele andere wereld gezorgd. Nu willen wij controle hebben over de natuur en dat is niet altijd positief. Als je even in de tuin werkt, dan voel je je direct weer verbonden met de natuur. 

Zeker wanneer je een mooie bronzen beelden tuin hebt. Door de verbinding vergeet je even de hectiek om je heen en dat is natuurlijk bijzonder gunstig. Je weet zaken in je leven doorgaans ook gemakkelijker in perspectief te plaatsen en het is ook nog eens goed voor je creativiteit. 

Minder stress

Tijdens het werken in de tuin heb je concentratie en focus nodig. Je moet constant goed opletten, want je wilt de mooie planten in je tuin natuurlijk niet beschadigen. Als je flink in de tuin bezig bent, dan zal je merken dat je geest wordt afgeleid van stressvolle gedachten en dat is zeer gunstig te noemen. In deze maatschappij is stress namelijk een veelvoorkomend probleem. 

Het geeft voldoening 

Je hebt ongetwijfeld het volgende weleens meegemaakt. Je ziet dat er werk in de tuin verzet moet worden, maar je hebt echt geen zin. Toch besluit je om je tuinbroek aan te doen en je gaat, enigszins gefrustreerd, aan de slag. Tijdens het werken in de tuin begin je al meer motivatie te krijgen en na het werk geniet je van een voldaan gevoel. Dat is wat werken in de tuin je bij uitstek geeft: een goed gevoel, zodat je optimaal van de rest van de dag kunt genieten.