zonnebloemen-gezicht-lach-vrolijk

Zonnebloemen : daar word je blij van!

Zonnebloemen, voor mij de bloem der bloemen. Meer zomer dan dit wordt het niet in je tuin!

De grote enkele zonnebloem torent aan het eind van de zomer op een aantal plekken in mijn tuin vrolijk overal bovenuit. Elk jaar weer zorg ik dat er een aantal staan. Ze bloeien lang én daarna als toegift krijg je nog eens vogelzaad kado voor de hele winter.

Hoe kweek je zonnebloemen?

Zonnebloemen in je tuin kweken is niet moeilijk. Je kan ze ter plekke zaaien in mei of eerder in april voorzaaien. Dat laatste doe ik altijd in een bakje met gewone potgrond. Soms zijn dat zaden die ik oogstte van de bloemen van vorig jaar, soms koop ik een zakje. En hoewel de meer struikachtige varianten met wat kleinere bloemen ook prachtig zijn in de border, ga ik altijd voor de grote solo zonnebloemen (Helianthus annuus ‘Giganteus’). Op hun stevige stengels kunnen ze wel meters hoog worden en bloemen van wel 30cm doorsnede geven. Heb jij geen tuin, maar een balkon? Ook dan kun je in een grote pot zonnebloemen kweken. Uiteraard kies je dan wel voor een lage soort, bijvoorbeeld voor de Zonnebloem Pacino.

Wanneer kun je zonnebloemen planten?

Wanneer de plantjes een cm of 15 zijn, plant ik ze uit op verschillende zonnige plekken in de borders. De plantjes zet je niet te dicht op elkaar (min 30 cm) en zodra ik ze uitplant doe ik er direct een eerste handje mestkorrels én natuurlijk wat water bij. Wanneer de zonnebloemen verder groeien, zet je er bamboestokjes als steun bij. En naar mate de plant groter wordt, vervang je deze stokjes voor grotere.

Tip : Een bloeiende zonnebloem staat met zijn bloem gericht naar het oosten. Zet hem dus zo neer dat je er zelf, en niet je buren, het beste zicht op hebt !

Zon, water en mest

In een uitgekiend borderontwerp past zo’n losse zonnebloem vast niet. Maar ik vind het gewoon leuk, een paar van die megabloemen in mijn border. En dit jaar staan ze ook in de nieuwe kippenren.

Ze zijn enorm. Hoe ze zo hoog worden? Simpel. Veel zon, voldoende water en een beetje mest. Een zonnebloem heeft voor een goede groei veel vocht nodig. Als het droog is in juni/juli moet je ze dus wel wat extra water geven. Door alle regen van deze zomer was dat dit jaar niet nodig. Wel geef ik altijd wat extra mest tijdens de groei (als de bloem er eenmaal is niet meer). Ik gebruik hiervoor de nieuwe biologische tuinmest van Pokon. Als grootverbruiker gaan er hiervan heel wat pakken doorheen. Want behalve voor mijn borders, gebruik ik het ook op mijn gras. Dus die kilo’s komen hier altijd wel op. Maar heb je een kleinere tuin dan is het ook in 5-kg verpakking te koop.

Zonnebloemen drogen voor vogels

Zonnebloemen maken niet alleen tuiniers blij. Ook bijen, vlinders en hommels zijn er gek op! En als na de bloei de zaden verschijnen, kun je deze voor de vogels laten hangen. Je kan de zaden ook oogsten zodat de vogels er later in de winter nog wat aan hebben. Knip hiervoor de bloemen af en hang ze omgekeerd op een luchtige en warme plek te drogen. Ik heb er inmiddels één al in de kas hangen. Komende winter leg ik die in zijn geheel op mijn vogelvoedertafeltje. En binnen de kortste keren is hij door de vogels kaal gegeten.

Gastblogger bij Pokon!

En of het nu voor de zonnebloemen in mijn tuin of voor mijn binnenplanten is, als tuinblogger ben ik een groot fan van de goede producten van Pokon. En juist daarom ben ik supertrots dat ik vanaf september als gastblogger op de site van Pokon / Naturado elke maand mooie blogs mag gaan schrijven.

Volg je me daar ook? Leuk, tot dan!

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Esther

Op www.tuinblogger.nl combineert Esther haar liefde voor tuinieren, schrijven én fotograferen.