Een mooie kerstkrans maak je met deze takken

In een wat verwaarloosd stuk van onze tuin, komt de blauwe regen van de buren volop onze kant op. Geen punt, want het is een van mijn favoriete klimmers. Nu de bladeren van de bomen vallen, zijn de woekerende takken goed te zien. Wat een lengtes zitten er aan na een seizoen! Tijd voor wat snoeiwerk. We trokken meters en meters takken uit de boom en dat bleek heel mooi vlechtmateriaal te zijn voor een kerstkrans.

Kerst 2021Kerst 2021

Kerst 2021

Soepel en krachtige takken

Van de eerste lange takken maakte ik direct een cirkel. De rest heb ik er continu in dezelfde richting om heen gewikkeld. De uiteinden steek je er gewoon weer in. Voor deze 2 kransen is geen touw of ijzerdraad gebruikt. Wel kracht. Want hoewel de takken van de blauwe regen heel soepel (of beter gezegd taai) zijn, je hebt toch kracht nodig om de vorm er goed in te brengen. Zeker als er veel dikke takken tussen zitten. Na elke tak dus goed de ronde vorm erin duwen. En als je klaar bent, knip je met de snoeischaar uitstekende stukken eraf.

Kerst 2021Kerst 2021

Maak je kerstkrans strak of rommelig

Ik heb de takken best strak om elkaar gewikkeld. We hadden tenslotte snoeiafval genoeg. Maar heb je nu minder takken en wil je een wat rommeliger effect, doe het dan wat losser om elkaar heen én draai de laatste twijgen de andere kant op.

Kerstkrans voor kerstsfeer

Kaal zijn de kransen al prachtig, maar met nog wat vers groen uit de tuin erop gestoken,wordt het nog mooier. En met de kerst voor de deur heb ik er nog wat appeltjes van de sierappel (malus red senitinel) op gedaan, et voila: de kerstsfeer zit er direct in! Die appeltjes stop je trouwens eenvoudig in de krans met behulp van houten tandenstokers.

Blauwe regen takken

Ik gebruikte nu dus takken van de blauwe regen. Die kronkelen van zichzelf ook al zo mooi. Maar er zijn natuurlijk met veel meer soorten takken een mooie krans te maken. Misschien heb je dan wel wat ijzerdraad of touw nodig om het geheel vast te maken. Want niet alle takken zijn zo buigzaam als die van de blauwe regen.

Snoeiafval van de blauwe regen levert mooie en soepele takken om een krans van te maken.

Hoe dan ook, veel succes met je eigen kerstkrans van snoeiafval.

Wikkelende groet,

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Redactie Tuinblogger