Dit helpt om je kerstboom mooi te houden!

Zodra de Sint weg is, ga ik op pad om de mooiste kerstboom te vinden die er is. Elk jaar weer hangen we alles erin wat we hebben: oude ballen, nieuwe ballen, hertjes, huisjes, autootjes, uilen en chocoladekransjes. Niet helemaal in één stijl dus. Maar haast elk item heeft een eigen verhaal, dus hangen we alles weer op. Vinden wij mooier dan elk jaar weer een een andere kleur kerstballen.

Welke kerstboom zal ik kiezen?

Een echte kerstboom kun je tegenwoordig ook online kopen. Maar waar je hem ook koopt, klein of groot, Servische Den of Nordmann…. de keuze is reuze!

Het spreekt voor zich dat je een kerstboom kiest waar geen bruine naalden of zelfs dode takken aan zitten. Laat die maar lekker staan en kies een fris groene. Je kan er altijd wat takken vanaf halen als de vorm niet helemaal naar je zin is. Behalve een grote boom binnen, staat er bij mij ook een kleine bij de achterdeur. Versierd met wat rode besjes.

Wennen, zagen en niet naast de verwarming zetten!

Vervoer je kerstboom daarna – al dan niet worstelend zoals het meestal bij mij gaat – naar huis.  Wil je het jezelf makkelijker maken, dan kun je tegenwoordig ook makkelijk je kerstboom online bestellen.

Zaag als het kan ook een klein stukje van de stam af, dan neemt de kerstboom makkelijker water en voeding op.

Maar let op: zet je boom niet direct in de warme woonkamer. Laat hem even wennen. Zelf zet ik ‘m altijd even eerst een nachtje in de schuur. Zaag als het kan ook een klein stukje van de stam af, dan neemt de kerstboom makkelijker water en voeding op. Zoek de volgende dag een mooie, liefst een beetje koude, plek (dus niet direct naast de verwarming als het even kan) in de woonkamer en zet de boom op.

Geef je kerstboom water én voeding

Om de boom langer mooi te houden, geef je deze natuurlijk regelmatig water en voeding. Een boom met kluit geef je het best universele plantenvoeding die je oplost in water. Maar wist je dat je ook kerstbomen zonder kluit langer mooi kunt houden door ze te voeden? En wel met snijbloemenvoedsel ! Deze snijbloemvoeding zorgt er namelijk voor dat de afgezaagde boom beter water op kan nemen én geeft de boom ook nog wat voeding.

Tip: geef kerstbomen met een kluit universele plantenvoeding die je oplost in water. Kerstbomen zonder kluit blijven ook langer mooi als je ze wat snijbloemenvoedsel geeft!

Uitval van naalden is natuurlijk niet helemaal te voorkomen, maar met al deze tips van de tuinblogger kun je het misschien een klein beetje tegen gaan. Is je stofzuiger ook blij mee 🙂

Groenafval gebruiken

Meestal knip ik de boom aan de onderkant bij om de vorm mooier te maken én om te zorgen dat hij in de standaard past. Deze takken gooi ik niet weg, maar bind ik met een mooi simpel lint samen als een boeketje. Ook kan je er een leuke krans van maken zoals je ziet op de mooie voorbeelden die ik op pinterest vond. Je hebt dan dus eigenlijk een boom én deurversiering in één koop!

Boom herplanten na kerst

Kies je voor een boom mét kluit en heb je een tuin, dan kan je de boom na kerst in de tuin zetten. Er zijn mensen die elke jaar weer hun eigen kerstboom uitgraven, en deze na de kerst weer opnieuw in de tuin zetten. Ik heb het al vaak zonder succes geprobeerd. De kerstboom gaat dood en eindigt toch meestal zo rond mei alsnog in stukken in de groencontainer. Dat is niet zo gek trouwens als je ziet wat voor wortels er vaak nog aan de ‘kluit-kerstbomen‘ zitten. Bijna niks dus.

Maar het blijft een romantisch idee. Elk jaar weer je eigen boom uit de tuin halen. Ik heb dus ook een kleine boom met kluit gekocht dit jaar, misschien dat ik het daarmee toch nog één keer probeer……

Succes ermee!

Tuinblog

 

Dit artikel bevat gesponsorde elementen.
Foto meisje in bos tussen kerstbomen Alisa Anton / Unsplash

Redactie Tuinblogger