tuinbank, tuinblogger

Van een leuke tuinbank geniet je ook in de winter

Nachtvorst laat zich de komende maand vast weer wat vaker zien. Tijd om lekker bij de haard tuinbladen te lezen en stoofpotten op het menu te zetten! Zou je zeggen….. Toch is er ook nu buiten in de tuin nog best wat te doen én te genieten. Met een warme jas, een lekkere bak thee en een gevulde vuurkorf is het vanaf je eigen tuinbank winters genieten!

Winterklussen in de tuin

Er zijn tuinkalenders die per maand aangeven wat je wel en niet moet doen. Maar ik zou zeggen, kijk vooral naar buiten om te bepalen wat kan of niet. Seizoenen zijn elk jaar anders. Soms komt de winter later en start de lente eerder. Op dit moment is het nog zoveel warmer dan normaal in november / december. Dus zolang het niet vriest, kun je behalve opruimen nog steeds wel wat doen: bomen, struiken en hagen kun je gerust planten. En ook narcisbollen kun je op de valreep nu nog snel in de grond zetten.

schuur-hortensia's

Nog meer buitenwerk op een rij …

  1. Knip afgestorven stengels van vaste planten. Planten met een mooi wintersilhouet (siergrassen en echinacea’s bijvoorbeeld) kun je nog even laten staan.
  2. Begin met winter-snoei van bladverliezende bomen en struiken.
  3. Snoei leilinden en platanen in vorm door alle uitlopers weg te halen. Indien nodig kun je nu ook berk, esdoorn en walnoot snoeien.
  4. Maai het gras voor de laatste keer (niet te kort) en hou het gazon bladvrij. Gooi het bijeen geharkte blad op de borders ter bescherming van je vaste planten.
  5. Bescherm vorstgevoelige planten tegen de kou en rotsplanten tegen teveel vocht.
  6. Maak oude nestkastjes schoon en voer de vogeltjes als het echt koud wordt.

Lekker buiten in de kou

En ga dan – juist met lekker fris weer – zelf ook eens lekker zitten op je eigen tuinbank, geniet van het moois om je heen en het werk dat je verzet hebt. Dikke warme jas aan, warme kop thee er bij, eventueel je vuurkorf aan en genieten maar. Winters genieten noemen we dat!

Nieuwe tuinplannen?

Heb je nu geen fijne plek in je tuin om lekker te zitten? Ga dan wel naar binnen en maak nieuwe tuinplannen. Zoek online bij Fonteyn er een mooie tuinbank bij en droom nu alvast weg in je nieuwe tuin met volop mooie bloemen! Want van je tuin genieten wil je natuurlijk straks ook volop in het voorjaar en de zomer.

Frisse wintergroet,

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Dit artikel is gesponsord door Fonteyn De grootste tuinspecialist

Fotocredits : Jonathan Meyer , Georg Eiermann, Annie Spratt, Peter Lewis en de tuinblogger.

1 Comment

Comments are closed.